По-рано образователният министър обяви какви правила ще бъдат предприети

След като станаха ясни новите правила, при които ще започне новата учебна година, последва реакция от страна на част от родителите. Преди дни те обявиха с петиция, че няма да пуснат децата си отново в клас заради коронавируса.

Силвена Ставрева е част от майките, подкрепящи дистанционното обучение. „Смятам, че всеки трябва да има право на избор в каква форма да се обучава детето му заради пандемията”, коментира тя.

Майката е доволна от въведените нови форми на обучение и твърди, че ще се възползва от правото да не пусне детето си в училище, тъй като самата тя е със заболяване.

„Лично аз бих избрала дистанционна форма в електронна среда”, категорична е Силвена.

При какви правила ще започне новата учебна година? (ВИДЕО)

Учителят Петър Велков също настояваше освен по здравословни причини децата да имат възможност да учат дистанционно и поради семейни такива - с разрешение от регионалните управления на образованието.

„Става въпрос за семейства, в които има член в риск - баба, дядо, брат, сестра. До този момент това не беше факт и успяхме да го постигнем. Режимът е изключително важен, за да спрем злоупотребите, които някои родители биха направили”, коментира Велков.

Остава обаче въпросът ще се върнат ли на работа наесен всички учители. По данни на синдикатите 9% няма да го направят.

Удължиха извънредната обстановка до края на септември

„Трябва да се мисли за вариант, в който тези 9% да се включат като учители в тези дистанционни центрове и да преподават на деца от цяла България, за да можем да разчитаме на тях”, смята Вълков.

Директорите вече започнаха да изготвят училищните планове за безопасност. „Имаме право всяко училище да разработи свои мерки, ние в нашето имаме вече набелязани. Преминаваме от кабинетна система на класна стая, за да намалим контактите между учениците”, коментира директорът на НПМГ - София Ивайло Ушагелов.

От всички 1 200 ученици, записани в гимназията, досега има само едно подадено заявление на родител, пожелал детето му да премине в самостоятелна форма на обучение по медицински причини.

НА УЧИЛИЩЕ ПО ВРЕМЕ НА COVID-19: Има ли рискове за децата?

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.