В сила е код за екстремален риск от пожари

През почивните дни ще усетим едни от най-високите температури това лято. В събота следобед термометрите ще показват от 32 градуса в района на София до над 37 по поречието на реките Дунав и Струма. Вятър ще се усеща в източните райони с по-силни пориви на югоизток. Почти в цялата страна е в сила жълт код за опасни жеги с препоръка хората, които са чувствителни на горещини, и тези с лабилно здраве да потърсят прохлада следобед.

 

В неделя температурите ще останат сходни – отново в интервала 32-37 градуса. И двата дни облачността ще е минимална.

 

 

Около крайбрежието – горещо с температура на въздуха в най-топлата част на денонощието в събота – между 25 и 28 градуса, а в неделя – градус отгоре. Вълнението на морето – сравнително слабо, но забележимо, с височина на вълните до половин метър. В неделя леко ще се усили, но в края на деня в понеделник вълните почти ще изчезнат, с тенденция за кристално спокойна вода.

Високите температури създават условия за възпламеняване на горски и полски пожари. В следващите 3-4 дни рискът е особено висок (екстремален по скалата на НИМХ) в много области в Източната половина на страната. На югоизток, освен жегата, проблеми ще създава и вятърът, чийто пориви могат да направят работата на пожарникарите изключително трудна.

 

 

Антициклонът, който ни пази от валежи, ще остане с център в Източна Европа в следващите 3-4 дни. Горещата вълна ще продължи чак до първите дни на септември. Дестабилизиране на атмосферата се очаква в средата на другата седмица, но това ще се усети по-драстично в Западна България с превалявания и гръмотевични бури четвъртък-петък. Около Черноморието по-значителна облачност с възможност за превалявания се очаква в края на другата седмица около 5-6 септември.


Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.