Обсъждат се предложенията на ГЕРБ за нова конституция и ВНС

Горещо е и на „Позитано” 20. В събота сутрин там беше свикан Национален съвет. По всичко личи, обаче, че той ще се проведе без Корнелия Нинова. Предстои да се разбере дали ще се съберат необходимите 93-ма души. За това е необходимо присъствието на още един член на партията и да има необходимия кворум.

Нинова: Няма да дадем подписи и гласове за нова Конституция

На влизане част от социалистите заявиха, че целта на днешното събиране е да се изготви позиция по предложенията на ГЕРБ за нова конституция и ВНС. На „Позитано” 20 обаче не дойде Корнелия Нинова, а от пресцентъра на партията заявиха, че официална позиция от ръководството за сега няма да има.

БСП отказва дебат по темата за промяна в Конституцията

„Всеки, който бламира или отсъства, бламира БСП. Позиция на партия за тази авантюра на Борисов, за свикване на ВНС и нова конституция. Ако някой няма да се съобразява и ще нарушава устава, той няма място в редиците на ръководството. Това е тежко компрометиране на тясното ръководство, което е посочено от Нинова”, смята Красимир Янков.

„Необяснимо е защо близо 3 месеца в ситуация, когато цялата страна ври и кипи, изпълнителното бюро отказва да свика парламента на БСП. И за това се налага националния съвет да се самоорганизира. България няма нужда от Велико народно събрание, Конституцията ни е добра”, категоричен бе Сергей Станишев.

НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ: ГЕРБ на консултации с ВМРО и НФСБ (ОБЗОР)

На „Позитано 20” се събраха 89 социалисти. 4-ма не достигнаха за взимане на легитимно решение. Но все пак беше излъчена официална позиция по повод политическата криза в страната.

Опитът за вътрешна революция срещу Нинова се случва на фона на пререканията в партията заради избора на нов лидер. Критиките тук са, че няма яснота на списъците с членове, които ще имат право да изберат председателя на БСП.

„Кампанията вече е опорочена. Всеки член може да осъзнае, че не става дума за никакъв демократичен избор, а за една подмяна на демократични процедури и на смисъла на БСП”, обясни Валери Жаблянов.

Часове по-късно последва гневна реакция от официалното ръководство на партията.

„Те се събраха тук и направиха опит за вътрешно партиен преврат. Не е момент за Национален съвет, такова заседание ще има на 26 септември”, обясни Георги Свиленски.

Обвиненията стигнаха и по-далеч.

„Очевидно няколкото подводници на ГЕРБ, които изплуваха днес на „Позитано 20” , са се опитали да увлекат тези другари в действия, които не са в интерес на БСП”, смята Румен Гечев.

През целия ден Корнелия Нинова публикуваше в социалните мрежи снимки от свои срещи във Варна.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.