От Областната управа са поискали днес в борбата с огнената стихия да се включат и военни

Хасковско остава в огън. Пожарите вече са локализирани, но борбата с тях продължава. Няколко нови сигнала вдигнаха на крак огнеборците, а  хората в селата край пожарите изкараха безсънна нощ.

Между селата Равна гора и Щит в Свиленградско пожарът обхвана над 3000 декара площ. На място работят над сто души.  Другият пожар край магистрала Марица също е локализиран. Там изгоряха близо 1000 декара ниска растителност.

Затвориха АМ „Марица” заради пожар, край Свиленград избухна втори (ВИДЕО)

Вчера пожарът затвори за малко и магистрала "Марица". Заради гъста пелена дим, колите бяха пренасочвани. Директорът на Пожарна безопасност замина спешно за Свиленград. 

 

 

14 сигнала за пожари са получени през вчерашния ден в Хасковско. Единият от тях беше край село Александрово, заради който беше затворена магистрала „Марица” и пътя Хасково – Симеоновград.

Голям пожар край Първомай, огънят е близо до къщите

„Добрата новина е че към момента пожарът е локализиран. Над 100 души се включиха в гасенето с 11 противопожарни екипа, горски и общински служители, доброволно формирование и местни. Те останаха дежурни цяла нощ”, каза областният управител на Хасково Стефка Здравкова. 

Тя посочи, че вероятно пожарът е причинен от човешка небрежност. Имало и други фактори – силният вятър и сухото време.

 

 

"Възникнали са 171 пожара. 3 представляват внимание. Първият е над Карлово. Той е обхванал площ от 40 декара и е в труднодостъпна местност местност. В гасенето му се включиха и служители на армията. Той е локализиран. Вторият пожар е край село Александрово. Той също е локализиран, продължават действията по гасенето му. И третия е край Свиленград.  Обгърнал е  площ около 3500 декара сухи треви, храсти и широка растителност. Изгорели са и 70 дка борова гора. Продължаваме действията. На 95% смятаме, че е овладян. „Традиционно Хасково е най-тежкият регион по това време. За първи пътизползвам термина критична ситуация. Реална беше опасността село Равна гора да изгори", каза на брифинг началникът на  националната пожарна комисар Николай Николов. По думите му няма опасност пожарът край селото да се разрасне, ако метеорологичната обстановка остане такава и няма вятър. 

 

 

 

Въпреки че пожарът вече е локализиран, работата по неговото потушаване продължи и днес. На много места през целия ден продължаваха да се разгарят огнища, което наложи намесата на стотици хора в борбата със стихията.

Тепърва разследването ще трябва да установи причините за многото пожари. Според Николов най-вероятната причина са  небрежни или самонадеяни човешки действия. А хората по селата смятат, че виновните няма да бъдат открити.

За да не се стига до рискови ситуации в жегата е забранено почистването на пасища, а при пожар не се изплащат субсидии. Въпреки многото пожари това лято, засега доказани виновници за тях няма.

Репортер: Димитър Иванов

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.