С реч на Румен Радев беше открита новата сесия на парламента

Новият политически сезон започна с фалстарт на системата за гласуване и призив за морална отговорност. Сесията на парламента бе открита с реч на президента Румен Радев, в която той призова депутатите да „последват волята и исканията на българите за незабавна и безусловна оставка на кабинета”. 

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ПРЕД СГРАДАТА НА НС ВИЖТЕ ТУК

От ГЕРБ заявиха, че няма да участват в сценарии за дестабилизация на държавата, а ще заложат на диалога в политическата криза.

„Езикът на омразата и ненавистта сред нас, политиците, ще се пренесе и сред нашите сънародници. А това е опасно и пагубно. Всеки ще носи моралната отговорност за думите си”, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Когато Радев излезе да говори от трибуната, в залата настана суматоха, а парламентарната група на ГЕРБ напусна. 

„Днес улицата, изпълнена с възмутени и загрижени за бъдещето на България хора, дойде за оставки. Ако Народното събрание бе упражнявало по-силен контрол върху изпълнителната власт, сега нямаше да има пълни с гневни хора улици, пълни с пари шкафчета, олигарси”, каза още държавният глава.

Радев към депутатите: Последвайте волята на народа за незабавна оставка на кабинета

Той обвини парламента, че е допуснал да се превърне в „безпрекословен изпълнител на волята на министър-председателя”.

„Очаквам от българския парламент да не влиза в ролята на обслужващ персонал на премиера. Това само удължава агонията и подклажда гнева на хората – не липсата на нова конституция и ВНС изкараха хората на улицата, а липсата на морал и корупцията. Желанието на хората да живеят в нормална държава е несъвместимо със сегашното управление”, категоричен бе държавният глава. Той призова депутатите да не гласуват промените в Изборния кодекс.

Сблъсъци, обгазени и ескалация на протеста в София (ОБЗОР)

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.