Адвокатът обясни какви са правата на протестиращите и на полицията при протестите

„Много е важно човек да знае закона и да реши дали иска да го наруши или не. Вижда се какъв е фактът. Оттам се прави изводът дали има някакво нарушение”, заяви в ефира на „Здравей, България” адвокат Марин Марковски за протеста от 2 септември, при който напрежението между демонстранти и полиция ескалира.

61-ия ден на протести премина с мирно шествие и временна блокада на „Орлов мост”

Според него протестът е свещено и демократично право и е в основата на демокрацията. Той е на  мнение, че и това е пътят към по-доброто.

„Опитът да се влезе в парламента – това е забранено от закона за митингите и събранията, както и от правилата, свързани с обществения ред. Това като проява може да е разбираема психологически, но законът го забранява. Полицията в този случай има право да употреби и сила, и помощни средства. В закона се казва, че силата трябва да е пропорционална на това, в каква степен е нарушен обществения ред”, обясни адвокат Марковски.

Той добави, че има наредба, според която, при употреба на газ или спрей, трябва да се знае какъв е той, както и в какви случаи може да се употребява. Този спрей не може да уврежда човешкото здраве.

НОЩ НА СБЛЪСЪЦИ В СОФИЯ: Десетки ранени полицаи и протестиращи

„Принципът е, че когато се нарушава обществения ред, могат да се използват помощни средства. Ясно е описано какво значи нарушаване на обществения ред. Хвърлянето на яйца по обществени сгради е такова. Хвърлянето на яйца по полицаите не е по-различно, може би е по-унизително. Хвърлянето на яйца представлява нарушение на указа и може да се състави акт, а този, който е хвърлил яйцето, да бъде наказан. Законът казва, че той трябва да бъде установен и отведен в Районният съд. От 100 до 200 лв. е глобата и до 15 дни задържане в Районното.”, каза още адвокат Марковски.

 

 

Той подчерта, че полицията трябва да опазва обществения ред, без да унижава честта и достойнството на гражданите, и без да нарушава телесната неприкосновеност. Според него зад тези фрази се крие човешко отношение, което на моменти е липсвало. Всяка лека телесна повреда от длъжностно лице при изпълнение на служебните задължения се наказва с до 3 години лишаването от свобода, защото употребата на сила по закон се прекратява веднага, когато отпадне нейната необходимост. От момента на прекратяването вече има престъпление, обясни Марковски.

А днес протестиращите се събраха пред сградата на II РПУ. Те твърдят, че полицията отказва да върне вещите им или да им асистира в това да си ги получат обратно. А от СДВР заявиха, че подобни случаи изискват документ, който да удостовери чия собственост е предмета, например касова бележка. „Аз не мисля, че някой си пази касовата бележка за палатка или спален чувал, когато е купувал преди години. Аз лично си търся две масички, които сам съм си ги сглобявал от рециклирани материали, така че няма как да имам документ за тях”, каза Иван Калчев.

Впоследствие хората се отправиха към един от складовете на пожарната, където намериха своите вещи.  А докато протестиращите търсят своите лични вещи тук, остава въпросът - има ли право полицията на подобни действия.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.