Той обаче не смята да се оттегля

Президентът на Беларус Александър Лукашенко намекна, че може би се е задържал твърде дълго на власт, но не смята да се оттегля. Това заяви той в телевизионно интервю. Междувременно стана ясно, че изчезналата беларуска опозиционна лидерка Мария Колесникова е в ареста.

Тя не е единственият член на опозицията, който изчезна. Неясна е съдбата и на още двама от водачите на протестите срещу Лукашенко.

Изчезналата беларуска опозиционна лидерка е в ареста

"Те просто изчезнаха. Мария Колесникова отиваше да вземе едно писмо. Така и не стигна до пощата. Близо до Националния художествен музей, както казват очевидци, е била натикана в микробус и откарана в неизвестна посока. Антон Роденков и Иван Кравцов отидоха да я търсят в дома й и също изчезнаха”, заяви Максим Знак, който е опозиционер.

Вчера властите в Беларус отрекоха да са арестували някого от Координационния съвет на опозицията. Днес обаче излязоха с друга версия - тримата опозиционери опитали да избягат в Украйна, като застрашили живота на беларуските граничари.

Колесникова беше последната от трите жени, които се изправиха срещу президента Лукашенко преди спорните избори. Другите две - Светлана Тихановска и Вероника Цепкало, избягаха в чужбина малко след вота.

Ще ескалират ли протестите в Беларус? (ВИДЕО)

В допълнение към подозренията в отвличане и арести на лидерите на опозицията, в Беларус продължава насилието срещу граждани, участващи в митингите. Всеки ден в интернет се качват кадри на маскирани хора, които бият или задържат протестиращи. Много от пострадалите искат възмездие за полицаите и анонимните наказателни отряди.

"Аз чаках от спирката на метрото да се покаже съпругата ми. Наблизо имаше полицейска линия. Дойдоха и ми казаха да стана и да си дам телефона. Направих каквото искаха. Когато видяха лепенката на телефона, директно започнаха да ме бият. Единият ми свали панталоните и заплаши че ще ме изнасили с палката”, разказа Артур Хоменко, жител на Минск.

Подобни разкази има стотици. Артур показва снимки на негови познати, които са бити на протестите. Той си е извадил медицинско свидетелство за получените травми, но никой не разследва неговия случай. Властта отрича да има данни за нещо незаконно. Тя нарича протестиращите платени чуждестранни агенти и закононарушители. Досега има подадени над 700 оплаквания от граждани, че са били бити от полицаи. Резултат от жалбите няма.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.