Екипът на професор Овчаров откри останките на мавзолей ротонда, подобна на Пантеона в Рим

Приключват летните разкопки на Перперикон. Това лято екипът на проф. Николай Овчаров успя да открие най-големия епископически комплекс в Родопите. Заради коронавируса сезонът беше по-кратък. 

Нови открития при разкопките на Перперикон

„Комплексът е функционирал от 6 до 12 в. Някои сгради са били променяни. Открихме монети от този период.  През 14 в. комплексът е бил изоставен”, заяви проф. Овчаров. 

След като още преди месец беше разкрита уникална кръгла ротонда, малко преди края на лятото напълно е разкрита и сграда с много добре запазена в скалата зидария. Там животът е кипял повече от 7000 години, а днес хиляди туристи идват, за да научат повече за историята.

Броят на посетителите тази година расте. Само за последните почивни дни през Перперикон са преминали над 2000 души, а след откриването на посетителски център догодина се очаква те да бъдат още повече.

Паралелно с новите придобивки за туристите ще продължи и разкриването на още от тайните на Перперикон. Довършването на пълното разкриване на епископията вероятно ще отнеме още 2 години.

Репортер: Димитър Иванов

Търсят най-голямата епископска резиденция на Перперикон (ВИДЕО)

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.