Инструментът е дарение от Швейцария

В град Раковски е най-големият орган в католическа църква в България. Огромният музикален инструмент е дарен на католическата общност у нас от Швейцария. Тази вечер за първи път на специална литургия жителите на града ще чуят и първите арии, които ще изсвири органът, който ще бъде и осветен.

Католиците в България празнуват Великден

Инструментът има 1756 тръби, а най-високата от тях е дълга 2,5 метра. Огромният орган тежи 5 тона и е висок над 5 метра и половина. За неговото сглобяване в храма пристигат трима музикални специалисти от Швейцария, Италия и Франция. Органът е на близо 40 години и до миналата година е използван за богослуженията в една от католическите църкви в швейцарския град Базел.

 

 

Най-трудно за майсторите било напасването на хилядите тръби, тъй като всяка от тях трябва да отговаря на определен звуков регистър и клавиш. Една част са изработени от различни метални сплави, а други са дървени.

След посещението на папата в Раковски: Разказ от първо лице на отец Ивелин (ВИДЕО)

Цената на органа е около 500 000 лева - сума, която църквата в Раковски едва ли би си позволила да задели.

Според канона на католическата вяра официалният акомпанимент по време на литургията е органът. Така сега жителите на Раковски вярват, че молитвите им ще бъдат чути по-ясно от Бога.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.