Очаква се засилен трафик

Нова акция на КАТ и нова организация на движението заради предстоящия уикенд. Вторник е официален почивен ден и се очаква много хора да го слеят с уикенда.

Голямото пътуване вече започна отчасти, но най-сериозният трафик се очаква утре. Пътните полицаи ще са ангажирани най-вече с това да регулират движението така, че да няма задръствания. Отделно от това от днес до 24 септември започва акция срещу неправилното пресичане и отнемане на предимство на пешеходци. Причината – забелязва се ръст на катастрофите с пешеходци. Само вчера – Европейският ден без загинали на пътя, двама пресичащи са загубили живота си.

С новите фишове от КАТ нарушителите ще получават бързи наказания

На 15 септември Ваня Иванова се е превърнала в част от статистиката за ръст на катастрофите. Екип на NOVA се среща с нея, след като излиза от операционната.

„Не помня много. Стоях долу на асфалта, после ме вкараха в патрулката и с линейка ме доведоха тук. Не можех да си движа ръката още в колата. Краката  и лицето много ме боляха”, разказа тя.

След катастрофата на столичния булевард „България”, жената е претърпяла спешна операция. Шофьорът, предизвикал инцидента, е с акт от КАТ.

„Той е малък, 97-ми набор. Даже ни обвини, обвини приятеля ми, че сега му е счупил новата кола”, казва още тя.

„Ръката ми е счупена, костта между лакътя и рамото и имам два титаниеви пирона. Имам синини по краката, на лицето имам рани, на кръста имам рана”, допълва Иванова.

Всички глоби към КАТ - на един фиш

Лекарят, благодарение на който тя ще се възстанови напълно, също забелязва ръст на броя на пациентите, пристигнали при него след удар на пътя. Само днес е оперирал двама блъснати пешеходци. „Единият е блъснат на бул. „Цариградско шосе”, другият на бул. „Александър Малинов”, каза д-р Станислав Милев, началник на ортопедията в МБАЛ „Света Анна”.

„Доказано е, че скорост над 50 км/ч би могла да убие пешеходеца, включително на място. Ако не успее, то причинява доста тежки травми, които са свързани с продължителен болничен престой, скъпоструващи лечение и винаги водят в малка или голяма степен до инвалидизация на пациентите”, допълни той.

За да ограничат такива инциденти, пътните полицаи ще засилят контрола на пешеходните пътеки. Отправят и апел пресичащите да се пазят повече. „През вчерашния ден също бяха отчетени две жертви, които са именно на пешеходни пътеки. Апелът ни към самите пешеходци е да се оглеждат при пресичане и да го правят на предвидените за това места”, каза Николай Крушарски от „Пътна полиция”.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.