За да се ограничи тази тенденция, обучението на най-малките по пътна безопасност в училище от тази година ще е по-различно

Тревожни данни за броя на тежките катастрофи с деца. За първите 7 месеца на 2020 г. 6 деца са загинали на пътя, а сериозно ранените са близо 500. За да се ограничи тази тенденция, обучението на най-малките по пътна безопасност в училище от тази година ще е по-различно.

Децата от 1-ви „А” са в клас едва от три дни. Вече обаче са наясно с основните правила на пътя. Причината е, че от тази година им преподават не само в клас, но и навън, пред големи табели с основните знаци, които е добре да знаят.

Откриха тренировъчен център за реакция при криза

„Всеки последен час от деня учителките заделят по пет минути да говорят с децата за това как да се движат по пътищата, за опасностите , които крият превозните средства, как да се предпазват и съответно ги водят при таблата, за да ги разгледат”, каза директорът на 22-ро СЕУ „Георги С. Раковски” Елена Кърпачева.

Обучението наподобява състезание по двойки за това кой знае повече. Целта е децата да се превърнат в коректив за родителите си.

22-ро училище е първото у нас, оборудвано с такива табели. „Децата не трябва да приемат това като досадните последни 5 минути. Трябва да го приемат като нещо нормално и много необходимо”, посочва още Елена Кърпачева.

Двоен ръст на жертвите при катастрофи у нас (ВИДЕО)

Целта е така да се оборудват всички училища в страната. „Тези табла съдържат основните групи. Надяваме се, че всеки ден децата, минавайки покрай тях, в крайна сметка до края на годината ще запомнят поне един или два от тези пътни знаци”, казва Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Засега са закупени близо 3 000 табели. „Кампанията стартира първоначално в София. До края на месеца би трябвало да се инсталират в цялата страна”, заяви д-р Милен Марков от Държавната агенция за безопасност на движението.

Разработва се и игра в интернет, чрез която децата да попадат виртуално в реални ситуации на пътя, за да им е още по-забавно, докато учат правилата за движение.  

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си