Експертите съветват да купуваме дезинфектанти само от търговските вериги, дрогериите и другите големи магазини

Търговци масово предлагат продукти в интернет с обещание за антибактериално и антивирусно действие. В списъка на стоките, които уж предпазват от коронавируса, попадат аксесоари за душ, постелки за баня и дори тоалетни чинии.

Най-често те са свързани с подобряване на имунитета, лечение и предпазване от вируси. Продължава и масовото предлагане на козметични продукти вместо дезинфектанти.

„НА ТВОЯ СТРАНА”: Готов ли е бизнесът да излезе на свободния пазар на ток?

Душ слушалка за баня на промоционална цена и с антибактериално действие. Примамливата оферта откриваме в десетки сайтове за продажба в интернет.

Според рекламата продуктът има и други здравни ефекти – стимулира имунната система, подмладява тялото, почиства кожата, подобрява съня, лекува кожни заболявания и намалява косопада. От асоциацията „Активни потребители” смятат, че обещаните магически свойства на душа трудно могат да се докажат, а се обявяват с единствената цел да привличат клиенти.

“Всяка стока, която има претенции да предпазва здравето или да лекува различни състояния, трябва да се приема със скептицизъм, защото подобни претенции са прекалено ангажиращи. Някой орган трябва да гарантира, че това е така – в противен случай всеки търговец може да прави безкрайно много твърдения, които да се окажат неверни”, казва Богомил Николов от „Активни потребители”.

„НА ТВОЯ СТРАНА": Поръчваш телефон, получаваш... винкел

Затова оттам сигнализират контролните органи за нелоялна търговска практика, която заблуждава потребителите, особено в ситуация на пандемия.

От Комисията за защита на потребителите започват проверка за това дали обещаните в офертата здравни ефекти от използването на душа са реални или просто подвеждат клиентите.

„Напоследък е модерно да се лансират продукти, които се представят като някаква панацея в борбата с вирусите. Ние имаме възможност да изискаме и да задължим търговеца, който предоставя тази информация, да докаже, че стоката наистина има такива свойства. И ако той не успее да го направи, ние се произнасяме, че е на лице нелоялна търговска практика”, обясни Димитър Маргаритов, председател на КЗП.

Именно заради подобни заблуди от комисията вече наложиха санкции на търговци, предлагащи в интернет спирт за горене, вместо дезинфектант, или пък хипноза срещу коронавирус.

"НА ТВОЯ СТРАНА": Плащаш за хотел, настаняват те в квартира при възрастни хора?

При бърза проверка в мрежата откриваме и десетки други обяви на продукти, които също обещават защита от вируси. Постелки за баня, маркучи за душ и тоалетни чинии също се рекламират като средства с антибактериално и антивирусно действие.

Все още на пазара можем да открием и козметични продукти за почистване на ръце, които се предлагат като дезинфектанти, без да притежават биоцидни свойства. Затова от здравното министерство започнаха проверки и изискаха търговците да променят етикетите им или да ги изтеглят от пазара.

Продуктите за почистване на ръце достигат до пазара само след писмено уведомление от производителя. За разлика от тях, дезинфектантите трябва да имат специално разрешение от здравното министерство. То се получава след преминаване на редица тестове.

Експертите съветват да купуваме дезинфектанти само от търговските вериги, дрогериите и другите големи магазини, за да избегнем фалшификатите. Не трябва да опитваме да произвеждаме дезинфектанти в домашни условия, категорични са експертите. Това може да доведе до сериозно увреждане на здравето.

Повече по темата гледайте във видеото

А вашите сигнали и предложения за теми очакваме на имейла и фейсбук страницата на рубриката „На твоя страна”.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.