Темата коментираха социолозите Евелина Славкова и Първан Симеонов

Премиерът и президентът няма да си стиснат ръцете - това прогнозираха пред NOVA социолозите Евелина Славкова и Първан Симеонов. Според тях сегашното разделение ще доведе до неочаквано развитие на изборите, като хората могат да потърсят варианти извън основните партии.

ДЕН 76: Напрежение на протеста в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според социолозите напрежението между президента и премиера не може да бъде преодоляно, а ситуацията в момента не позволява те да си стиснат ръцете.

„Това ще се приеме като предателство от страна на президента, ако седне да се разбира с Борисов. В крайна сметка и част от протестиращите го подкрепят. От друга страна и Борисов може би не вижда смисъл да седне да коментира”, смята социологът от „Тренд” Евелина Славкова.

 

 

Те са на мнение, че антиправителствените протести изглеждат все по-партийни. Остава и съвсем вероятна възможността кабинетът „Борисов-3” да завърши мандата си.

„Има шансове да се случи и да бъде изкаран цял мандат, дори има изгледи. Това показва политическата логика. Виждате, че протестът зацикли. Вероятно Борисов иска точно това - да изчака. Недоволството, волно или неволно, с приближаването на изборите, ще започне да прилича повече на сума от партии”, посочи Първан Симеонов от „Галъп”.

Борисов: Да си прожектират филмчета, не сме се отчаяли (ВИДЕО)

За предстоящите избори се очаква паритет между основните политически сили - ГЕРБ и БСП. Това води до неизвестност и за действията на останалите системни партии.

„Може би ДПС търсят как ще се подреди ситуацията, как ще се подреди пъзелът, за да участват във властта. Защото от движението доста отдавна не са участвали във властта - говорим за по-пряко”, коментира Славкова.

Социолозите смятат, че хората могат да потърсят и други алтернативи. „Слави е един от печелившите от протеста, въпреки физически да не присъства там. От това, което виждаме, като резултати - в момента се търси изразител, който не е парламентарно представен”, добави още тя.

„През четири години се появява някой и казва - аз съм новия, да изхвърлим старите. Въпросът тук е дали Слави ще бъде Сакскобургготски или Борисов, или той ще е Бареков или Марешки. Според мен погледнато отсега ще е някъде по средата”, смята Симеонов.

 Стратегическият съвет към президента: Необходима е дълбока реформа

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.