Бойни действия между армиите на Армения и Азербайджан избухнаха вчера

Войната между Армения и Азербайджан  продължава с нова сила. И днес сраженията в Нагорни Карабах не стихват.

Управата на размирната област каза, че вчера и днес са били убити над 30 войници. Ранените са повече от 100.

Армения обяви мобилизация. Бяха разпространени кадри на стотици мъже от запаса, които се събират, за да воюват. Автобуси ги извозват на изток, към мястото на сблъсъците.

"Избухването на голям конфликт в Южен Кавказ, до какъвто сме съвсем близо, може да има най-различни непредвидими последици. Може да излезе от границите на региона и да заплаши международния мир и сигурност. Агресивното поведение на Турция, което видяхме по време на кризата през юли, продължава и сега. Това може да има тежки последици”, заяви Никол Пашинян, министър-председател на Армения

Русия, Франция и ЕС призоваха Азербайджан и Армения да прекратят военните действия

Азербайджан обвинява арменците за новата ескалация. И там имаше спешно заседание на парламента, както в Армения. Народните представители обявиха военно положение в няколко области, но не мобилизират войниците от запаса. Властите спряха достъпа до някои социални мрежи и контролират интернет трафика.

 

 

"Въоръжените сили на Армения, използвайки различни оръжия, включително тежка артилерия, откриха огън по нашите селища и по бойните ни позиции. Това е поредната манифестация на арменския фашизъм”,  категоричен е Илхам Алиев, президент на Азербайджан.

Отново напрежение по границата между Азербайджан и Армения (ВИДЕО)

Съединените щати, Русия и Европейския съюз призоваха двете страни да спрат огъня. Иран предложи да играе ролята на посредник в преговорите. Конфликтът за Нагорни Карабах се разпалва и затихва вече десетилетия. Последната голяма ескалация беше през 2016-та. По международни оценки, тогава в боевете бяха убити над 700 души от двете страни. Въпреки сраженията, ситуацията на терен остава сравнително непроменена вече много години. Нагорни Карабах е територия на Азербайджан, но Баку няма никакъв контрол над нея. Там живеят арменци, които обявиха независимост на непризнатата от никого Република Арцах.

Сблъсъци на границата между Армения и Азербайджан

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.