След задържането неправоспособният водач е тестван на място за алкохол и наркотици

Зрелищно задържане на четирима непълнолетни младежи в Пловдив. След продължителна гонка по главни улици и булеварди те са били блокирани от полицията в центъра на града. Оказало се, че става въпрос за 16-годишен ученик от техникума по автотранспорт и трима негови спътници.

Зрелищният екшън се е разиграл в неделя следобед. Автопатрул на Пътна полиция се опитал да спре със стоп палка червен мерцедес, който преминал с висока скорост през кръстовището на булевардите "Мария Луиза" и "Източен". След близо 4-километрова гонка, автомобилът с четирима души в него е блокиран в района на пазара.

Посочиха кой е най-опасният ден за пътуване у нас

„Не искаха да слязат от автомобила, дърпаха вратите, което наложи използването на помощни средства - белезници. Водачът на 16 години няма как да има шофьорска книжка”, казва главен инспектор Виктор Празов - началник на „Охранителна полиция“ – Пловдив.

Младежът управлявал автомобилът е откаран за разпит в Четвърто районно управление на полицията.

„Дава обяснение, че е взел ключовете без да е питал родителите си, но фактът, че го е направил, че си е позволил да се качи на 16 години е достатъчен. Той е застрашил неговия живот, живота на спътниците, които са били с него и всички участници в движението. И най-вече на всички служители, които са имали пряка опасност за своя живот”, допълни инспектор Празов.

След задържането неправоспособният водач е тестван на място за алкохол и наркотици, като и двете проби се оказват отрицателни.

„Съставен е акт за административно нарушение по три точки - за неправоспособен водач, не спира на подаден сигнал от полицейския служител и управлява нерегистрирано МПС, тъй като МПС-то е било с изтекли транзитни номера, а именно през месец юли е изтекла регистрацията”, добавят от МВР.

15-годишен катастрофира с крадена кола при гонка с полицията

Началникът на „Охранителна полиция“ - Пловдив отправи призив към родителите да разговарят със своите деца, за да не се допуска втори такъв инцидент, който може да бъде фатален.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.