Какви са цените на различните видове?

Кой вид отопление за зимата е най-ефективен, най-изгоден и най-екологичен? Данните на Агенцията за устойчиво енергийно развитие показват, че най-евтино е отоплението с термопомпа, под 5 стотинки, следвано от климатик, клас А.

В първата тройка на цените се нареждат и въглищата, следвани от дървата – за близо 7 стотинки на киловат час. Следващата най-близка цена вече е 9 и половина стотинки за отопление на природен газ и почти 10, ако изберем екопелети. Най-екологичните пропан-бутан и парно надвишават десетте стотинки – като най-скъпо дотук е парното – в София киловатчасът излиза малко над 16 стотинки.

Но пък ако изберем електрическа печка по дневната тарифа, ще трябва да предвидим по 19 стотинки на час. И тези цени са при условие, че разполагаме с топлинните уреди. Инвестицията в един модерен климатик или в термопомпа е съвсем отделен въпрос, който често спира семействата да изберат по- екологичния пред по-евтиния начин на отопление.

„Освен цената има и други важни аспекти, които трябва да се обсъдят. Всяка технология си има и недостатъци”, заяви в студиото на „Събуди се” изпълнителният директор на АУЕР Ивайло Алексиев.

Той обясни, че първоначалната инвестиция в термопомпа е много по-висока от тази на печка, която работи с дърва и въглища. Климатиците от висок клас пък са над 1500лв. Ако имате твърдо гориво, трябва да имате място, където да се съхранява, обясни още Алексиев.

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.