СЗО заговори за нов вид последица от коронавируса

По целия свят се регистрира постоянно увеличение на новозаразените с коронавирус. Скоростта на разпространение на заразата продължава да расте и все повече страни регистрират рекорден брой нови случаи. Междувременно, Световната здравна организация заговори за нов вид последица от коронавируса.

Нивата на апатия сред европейците се увеличават, показва проучване, което разкрива неочаквани мащаби на пандемична умора. Много хора се чувстват по-малко мотивирани да спазват предпазните мерки, след като в продължение на месеци вече живеят с нарушено ежедневие и в несигурност, казват от СЗО. Оттам предупреждават, че докато не бъде гарантирана ваксина или ефективно лечение, единственият начин за ограничаване на коронавируса остават отговорното поведение и спазването на санитарните ограничения.

Туризмът в Италия загуби 16 млрд. евро заради COVID-19

Испания стана първата страна в Европа, в която заразените надхвърлиха 800 000 от началото на пандемията. Мадрид пък стана първата европейска столица, която за втори път беше затворена заради растящия брой на новите случаи. Въпреки че полицията е разположила 300 служители на 60 контролно-пропускателни пункта, обичайният поток от хора, пътуващи всяка сутрин до испанската столица, не се е променил особено. Сред най-пострадалите от пандемията се оказват барове и ресторанти

„Ако няма туризъм в Мадрид, този квартал ще загине. Високоскоростните влакове не работят, музеите са затворени и са празни. Няма туризъм и това означава, че ще става все по-зле”, казва Дамиан Мартинес, който е сервитьор в един от баровете.

С 850 заразени на 100 000 жители Мадрид и регионът са на първо място в Европа по този показател.

Европа се бори срещу COVID-19 при рекорден брой заразени

Заради постоянното увеличаване на новозаразените, от два месеца насам Италия обмисля използването на маски на открито да стане задължително в цялата страна.

„Маските за лице са основен инструмент в борбата срещу разпространението на COVID-19. Искаме категорично да заявим на нашите съграждани, че трябва да направим още едно допълнително усилие. При всяка ситуация, в която е вероятно да срещнем хора, с които не живеем, е необходимо да носим маска”, посочи министърът на здравеопазването на Италия Роберто Сперанца.

В момента носенето на маски навън е задължително в Рим и околната област Лацио, както и в Неапол и областта Кампания.

„Носенето на маска също е и въпрос на уважение към другите. Не мисля, че хората трябва да се шегуват с вирус, който може да убива. Не съм доктор и не съм експерт, но вярвам на онези, които знаят повече от мен”, коментира Валериа Аматиело - жител на Рим.

През последните два дни новите случаи достигнаха пик от април насам, но все още са много под регистрираните заразени във Франция, Испания и Великобритания.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.