Той коментира и рекордния брой заразени с COVID-19

„Вероятно стойностите ще нарастват още, тъй като сега се изследват предимно хора, които вече са пациенти. Доскоро се тестваха най-вече здрави – тези, които пътуват за почивка. Това доведе до един голям спад на откритите случаи. Броят, който се съобщава всяка сутрин, е на хора, които са носители на вируса – те не са болни. Около 20-25% от тях ще дадат някаква клинична картина. До болница ще стигнат още по-малко”. Така в студиото на „Здравей, България”бившият директор на „Пирогов” доц. д-р Спас Спасков коментира рекордния брой заразени с COVID-19 у нас в последните дни.

Нов рекорден брой заразени, над 1000 са в болница

Според него здравната система има изключително висок капацитет да поеме пациенти с коронавирус. „В момента се ползват не повече от 10% от леглата, които са предвидени за болни от COVID-19”, посочи Спасков.

Бившият директор на „Пирогов” засегна и лечението на вируса с различни препарати, сред които и„Ремдесивир”.

„Вече го има и в България. Мисля че количеството ще бъде достатъчно за три месеца. Ако се налага да се използва и ефектът е добър, ще може да се закупува и в бъдеще”, каза Спасков. 

ЕК договаря доставка на допълнителни количества „Ремдесивир”

Той посочи, че това са лекарства „хитове”, които се изкупуват, но после би могло да се окаже, че са недостатъчно ефективни.

„В момента това се приема, че повлиява добре на пациентите. Препаратът по света се прилага за по-тежките случаи”, обясни доцентът. 

Според него Щабът дава изключително обективна оценка на картината в страната. Спасков изрази мнението си за поведението му в началото на коронакризата и заяви, че то е било адекватно, за да се спазват правилата.

Повече гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.