Те са обявени за „персона нон грата

Русия изгони двама български дипломати. Преди няколко часа външното министерство в Москва повика българския посланик Атанас Кръстин и му връчи нота, в която обявява двама българи за „персона нон грата”.

Привикаха българския посланик в Москва

„На 12 октомври посланикът на България Атанас Кръстин бе поканен в Министерството на външните работи на Русия, където му бе връчена нота на министерството за обявяване на двама сътрудници на посолството на България в Москва за „персона нон грата"", се казва в съобщението на външното ведомство.

Според съобщението дадената стъпка се явява „огледална ответна мярка на немотивираното с нищо решение на властите на България да експулсират от страната през септември тази година двама заместници на търговския представител на Русия в София".

Двамата руски дипломати, обявени за персона нон грата, напуснаха България

След решението на българските власти преди почти три седмици, Русия обеща ответни мерки, без да навлиза в подробности. Руското посолство обяви, че не е получило доказателствата, потвърждаващи подозренията на българските власти за дейности, несъвместими с позицията на дипломатите. Говорителят на външното руско министерство Мария Захарова е коментирала, че обвиненията са „измислени", предаде БТА.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.