Според здравното министерство на страната тя осигурява имунитет до две години

Около 10 000 души са ваксинирани в рамките на пострегистрационното изследване на ваксината срещу COVID-19 „Спутник V”, като близо 2 000 от тях вече са били ваксинирани с втора доза, съобщи пред ТАСС Александър Гинцбург, директор на института „Гамалея”, където бе създадена ваксината.

Руската ваксина срещу COVID-19 вече е в болниците

На 11 август Русия регистрира ваксината, която според руското министерство на здравеопазването осигурява имунитет до две години. В момента са в ход клиничните изпитания на „Спутник V”. В пострегистрационните изпитания участват 40 000 души, като 10 000 от тях ще получат плацебо, вместо ваксина, предава БТА. 

Всички доброволци в рамките на изследванията на „Спутник V” може да бъдат ваксинирани до януари, съобщи още Гинцбург.

14% от доброволците, изпробвали руска ваксина, имат оплаквания

„Сега първите 10 000 доброволци бяха ваксинирани с първа доза за месец. Смятам, че към края на януари всички ще бъдат ваксинирани с първа и втора доза и след това, към края на юли-началото на август, ще завършат изследванията и резултатите ще бъдат обработени статистически за половин година”, каза той.

Кога ще има българска ваксина срещу COVID-19?

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.