Инфекциозното отделение в едно от лечебните заведения е 100% пълно

Големият брой на заразени с коронавирус затрудни бургаските болници. Инфекциозното отделение на УМБАЛ-Бургас вече е запълнено на 100%. Всички 16 легла са заети, а лекарите са на ръба на силите си. Инфекциозното отделение на бургаската университетска болница е едно от първите обособени в страна за лечение на пациенти с COVID-19. Първият пациент с коронавирус е приет на 12 март.

Отново рекорден брой новозаразени с COVID-19

„Положението е сериозно. Персоналът ни е малко и всички са безкрайно уморени. Медицинските сестри са шест. На помощ дойдоха няколко от частни болници, но това пак не е достатъчно. Повечето от колегите са на ръба и има опасност да напуснат. При нас идват основно тежко болни пациенти”, заяви д-р Ростислава Кръстева, зам.-началник на отделението по инфекциозни болести.

 

 

Зам.-директорът на болницата Светлозар Георгиев поясни, че освен 16-имата пациенти с коронавирус, там се лекуват още над 20 души с други инфекциозни заболявания.

В цялата област Бургас има общо 146 легла. Най-много в момента са свободните в Карнобат. По данни на Регионалната здравна инспекция болниците с COVID-отделения са 8.

Повече гледайте във видеото

Вече не е необходим отрицателен PCR тест след 14-дневната карантина

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.