Бургаският професор загуби битката с COVID-19 през уикенда

Преди два дни битката с коронавируса загуби един от най-уважаваните ни лекари - проф. д-р Георги Хубчев от Университетската болница в Бургас, избран за лекар на годината през 2019-а. Неговите колеги не могат да приемат загубата му. Те го описват като невероятен професионалист и прекрасен човек.

Проф. д-р Георги Хубчев загуби битката с COVID-19

„Беше виртуоз в операционната. Невероятен медик, началник, баща и приятел. Като специалист беше поливалентен. Нямаше друг такъв нито акушер, нито гинеколог”, сподели д-р Делян Йорданов. Той е и човекът, с когото д-р Хубчев се свързва първо, когато чувства първите симптоми.

„Помоли ме да взема дежурството му. Не звучеше добре. По-късно, когато говорихме отново, беше много зле. Взех акушерка и отидохме при него с медикаменти. Докарахме го дотук”, сподели той.

В деня, в който д-р Хубчев е диагностициран, колегата му д-р Сашо Георгьовски също разбира, че е заразен. При него нещата протичат по-добре – без сериозни оплаквания. Той се лекува вкъщи.

„Професорът имаше лошия късмет да е в тази група болни, при които болестта протича имагинерно. Изходът, за съжаление, беше този, който за всички е ужасяваща трагедия. От момента, в който бе докаран в болницата, болестта протичаше като затегнат грип”, разказа анестезиологът доктор Николай Игнатов. Той е бил до д-р Хубчев в Реанимацията, а сега също е заразен и е под карантина.

Всеки четвърти тестван за денонощието е бил положителен

Лекарите насочват цялото си внимание и усилия към лечението на д-р Хубчев. Те са употребили всички възможни лекарства. Той дори дал първа отрицателна проба.

„С това заболяване ние получаваме само препоръки. Те са подплатени с 3-4 публикации и проучвания, които не са 100% утвърдени. Те са с предполагаема успеваемост. Кръвната плазма, колкото може да бъде полезна, има съобщения, че не е. Тя може да освободи състояние на цитокинова буря. Това е чужд биопродукт, който пряко стимулира имунната система”, обясни д-р Игнатов.

Според него България се справя отлично с вируса. Той е на мнение, че в момента е постигнат златен баланс. Относно мерките, д-р Игнатов заяви, че евентуално затягане няма да подобри ситуацията. Той съветва да се спазват мерките на щаба и грамотната медицинска общност.

„Всички трябва да преминем през това. За съжаление 85-90% ще изкарат вируса и няма да разберат, че се е случило”, прогнозира д-р Игнатов и подчерта, че това не е обикновен грип.

„Д-р Хубчев беше много здрав човек и с почти несъществени придружаващи заболявания. Това е феномен, който на този етап няма обяснение. Не може да се търси медицинска логика. Може би тези разнопосочни прояви на вируса, а оттам и разнопосочните мнения на специалистите, карат хората да гледат с недоверие на това, което се съобщава. 40% от заразените са асимптомни, едва 5% стигат до най-тежките усложнения. Това дава повод на хората да мислят, че нещата са ок, но заразата е сериозна”, обясни анастезиологът д-р Христо Якимов.

Поклонението пред д-р Георги Хубчев ще бъде утре в 12,30 часа в Бургас.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си