Новите случаи са 395 при направени 1581 PCR теста

Всеки четвърти тест от взетите вчера проби е положителен. Това сочат данните от националния информационен портал. Доказаните случаи за изминалия ден са 395 при близо 1600 изследвания. Расте и броят на настанените в болница носители на COVID-19 - Те са вече 1 500, или два пъти повече в сравнение с края на септември.

ТРЕВОЖНИ ЦИФРИ В СЛИВЕН: Новозаразените са 84, повечето са в "Качулка"

За последното денонощие близо 25 % от теставите се оказват с положителна проба. Или в цифти това изглежда така - 395 заразени при направени 1581 PCR теста.   Излекуваните са  31 пациенти, а починалите от коронавирус за денонощието са 18. Най-много нови заразени са регистрирани в столицата – 145. На второ място е  Сливен с 84 нови случая. Почти всички от тях са на потребители в дома за възрастни с умствена изостаналост „Качулка”.

А що се отнася до Търговище - причината за бум на заразените там през последните дни бил панаир, на който хората са контактували без да спазват противоепидемичнтие мерки, по информация на директора на „Пирогов”. Една от най-големите опасности за здравната сисмтема са случаите на коронавирус, които не могат да бъдат установени с PCR тест, смята проф. Асен Балтов.

„Категорично не е  просто грип. Виждаме ,че той не се поддава на нищо, свързано с вирусологията. Това е тунингован вирус, в който има някакъв лабораторен принос”, смята той.

А „Пирогов” вече е със запълнен капацитет. През последната седмица скочил двойно и броят на приетите там заболели с COVID - 19.

Проф. Балтов: COVID-19 е тунингован вирус, в който има лабораторен принос

„Бяха 34, в момента са 68 , 4 са в Реанимация в тежко състояние. Ако искат да отворим при нас повече легла, ще отворим, но това  няма да е добре за  останалите заболявания”, смята директорът на болницата.

Локалните ограничения в момента са най-ефективни и не е необходимо национално затягане на мерките, смята проф. Балтов. Но контролът по спазването им трябва да бъде засилен.

„Аз съм неспокоен как колегите ми работят, последните 2 месеца всички бяха по-спокойни. Решиха, че всички тези случаи са вече преминали, че остава някаква опашка, за съжаление случаите нараснаха, това не доведе до едно мобилизиране за всичките колеги”, заяви той.

 

 

Лекари се опасяват, че вирусът е непредсказуем, а лечението при различните медикаменти - с предполагаема успеваемост.

„Последният хит е „Ремдисивир”, за съжаление процентът на успеваемост съвсем не е голям. Кръвната плазма, колкото може да бъде полезна, има съобщения, че не е. Тя може да освободи  състояние на цитокинова буря”, обясни д-р Николай Игнатов.

СЛЕД СМЪРТТА НА Д-Р ХУБЧЕВ: Колегите му с послание и разказ за вируса

„Около 40 % от хората са асимптомни и само 5 % стигат до най-тежките усложенния, това дава повод на хората са си мислят, че всичко е ок и че това е някакво грипче, но то е сериозно, когато влезете в тези 5 %”, смята анастезиологът д-р Христо Якимов.

Междувеременно след столицата по брой заразени за денонощие, днес се нарежда Сливен. 1/3 от персонала на дома за възрастни хора с умствена изостаналост "Качулка" е  с коронавирус, а  над 70 са случаите на потребители с положителни проби.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.