NOVA разполага с проектобюджета на ДОО

Държавата е готова със сметката за парите през следващата година. NOVA разполага с проектобюджета на Държавното общественото осигуряване - или това са парите за пенсии, заплати и обезщетения.

От 1 януари минималната пенсия става 300 лева, а максималната се увеличава от 1200 на 1440 лв. По правило, таванът е обвързан и с данъците върху доходите ни, но сега кабинетът няма да ги вдига.

Обмислят увеличение на пенсиите поравно

Променят се парите и на всички пенсионери с 5%. Добавката от 50 лева остава и през следващата година, но до края на месец март, когато реално изтича мандатът на това правителство.

Какво се случва с работещите българи?  Правителството залага скок на минималната работна заплата с 40 лв.- така от 610, тя ще стане 650 лева.

Предвижда се още минималното обезщетение за безработица от 9 лева да се увеличи на 12 лева на ден. Ще продължи и мярката 60/40.

Общо разходите за социалния бюджет, които залага правителството, са над 12 млрд. лева, като само за новите мерки на кабинета се заделят допълнителни около 2 млрд. лева.

С близо 2 милиарда лева повече заделя държавата за пенсии, заплати и помощи в сравнение със сметката за настоящата година. От 1 януари най-ниската пенсия у нас става 300 лева, а най-високата - 1440 лева. Това обаче няма да вдигне максималния осигурителен доход.

„При максимален осигурителен доход от 3000 лева, за 40 години осигурителен стаж, по този коефициент от 1,2, който действа в момента, максималният таван на пенсиите е точно 1440 лева”, обясни социалният министър Деница Сачева.

Какви промени в данъчните закони предлага Министерство на финансите?

Това, че максималните осигуровки остават без промяна, не се хареса на синдикатите.

„Не ни е ясно точно за коя категория от хора толкова много сме се погрижили и трябва да се грижим толкова целенасочено – за хората с най-високи доходи”, заяви Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа”.

Промяна обаче ще има при минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се българи, като се покачва от 610 на 650 лева. А в условията на COVID-19 държавата е предвидила още пари в помощ на бизнеса.

„В бюджета за Д00 са заложени и 300 млн. лева за продължаване на мярката 60/40 и в първите месеци на следващата година”, заяви Деница Сачева.

Социалният министър защити разписаните сметки пред надзорния съвет на НОИ. Където чу и критиките на работодатели и синдикати. 

„Синдикалните представители критикуват това, че се задържат плащанията за майчинство, за осигурителния доход за земеделските производители, за това, че остава 420 лева и за това, че променяме минималните осигурителни доходи. Работодателите от своя страна не са съгласни с това, че трябва да продължават да изплащат 3 дни болнични.

Въпреки критиките предложеният бюджет на Държавното обществено осигуряване получи подкрепата на Надзорния съвет на НОИ. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.