Темата коментира здравният юрист д-р Мария Петрова

„Фундаменталният въпрос за страната ни е защо при толкова много болници имаме толкова малко капацитет и възможности да се справяме с COVID-19 и да овладяваме пандемията. Болниците по закон са задължени да лекуват. Цинизъм е да смятаме, че заповедта на някого ще лекува друг. Здравните норми предвиждат колаборация. Проблем на мениджмънта на болницата и на здравната система е недостигът на медицински персонал”. Така здравният юрист д-р Мария Петрова коментира в студиото на „Здравей, България” случаите, при което болници отказват да приемат пациенти за лечение.

Петрова засегна и темата за направленията за PCR тест. Вчера РЗИ-Благоевград намали броя на отпусканите направления на 30. Малко по-късно обаче ръководството на здравната инспекция промени решението.

„Когато сме в извънредна епидемиологична ситуация и обстановка, всички мерки, които се вземат за ограничаването на заразата са за сметка на държавния бюджет. Решението на РЗИ-Благоевград е мотивирано финансово, а и защото тези тестове идват не са неизчерпаем ресурс”, обясни тя.

Целия разговор с д-р Мария Петрова гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.