Същите мерки предприеха и редица други градове в страната

Затварят всички нощни заведения в София за 2 седмици. Мярката влиза в сила от утре сутрин. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Решението идва след среща с общинския щаб. Причината е сериозното разпространение на коронавируса у нас.  

След втори отрицателен PCR тест: Отмениха карантината на Борисов

От СРЗИ разпространиха и заповедта на директора на Столична регионална здравна инспекция, която гласи следното:

"От 06:00ч. на 25.10.2020г. до 00:00 часа на 08.11.2020г. с цел ограничаване разпространението на COVID -19 се въвеждат временни противоепидемични мерки на територията на област София-град."

"Не се допускат посещенията за посочения период в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито, като мерките могат да бъдат променяни в зависимост от развитието на епидемичната ситуация", гласи още текстът.

 

 

"Обсъдихме ситуацията в София. Тя става все по-тревожна. Увеличава се броят на хоспитализираните", поясни Фандъкова.

 

По-рано от БЛС призоваха всички нощни заведения в страната да бъдат затворени, както и да се ограничи провеждането на спортни събития. 

„Това, е още нещо, за което се бяхме договорили, ако въобще ще има затваряне каквото и да е било то, да не се случва от днес за утре“, заяви съпредседателят на Българска асоциация на заведенията Лъчезар Захариев.

Притесненията са, че клубовете ще останат затворени повече от две седмици и това ще доведе до фалити.

„При едно 100% затваряне, и то за втори път, и то при така или иначе намаленият капацитет към момента на работа, за доста хора от бранша това ще е краят, да не кажем за един огромен процент“, добавя Захариев.

И в други градове на страната баровете и дискотеките затвориха врати. А резервации започнаха да отменят и в Габрово и Сливен. Следобед стана ясно, че и дискотеките в Шумен ще бъдат затворени. Забраната влиза в сила днес и ще продължи до 16 ноември. Решението е взето на извънредно неприсъствено заседание на Областния кризисен щаб.

„Всеки един човек, който работи в тази дискотека, очаква някакво възнаграждение и съответно, включително и аз, имаме студент, имаме ученичка, имаме майка на две деца в  персонала, охраните също са родители и съответно това е удар под кръста за нас“, казват от бранша.

А в Перник дори въвдоха вечерен час за ресторантите и кафенетата, които трябва да затворят врати до 22 часа.

Без нощни заведения за 2 седмици в Перник

Спазват ли се новите мерки в дискотеките?

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си