Направени са малко над 7 600 PCR теста

Нов черен рекорд отбелязва коронавирусът в България. За денонощие живота си са загубили 42-ма души. 2 243 са новите случаи при направени малко над 7 600 PCR теста. Това означава, че една трета от всички проби се оказват положителни.

Отново най-голям е броят на новозаразените в София - 913, следват Пловдив с 209 и Благоевград със 130. Над 100 са положителните проби и във Варна.

2 130 души са вече в болница, като 149 от пациентите се нуждаят от интензивни грижи. 296 души са се излекували от коронавируса през последното денонощие.  

Проф. Витанов: 70 хиляди заразени в края на ноември е оптимистична прогноза

На фона на негативните числа, прогнозите също не са добри. В "Здравей България" математикът на щаба заяви, че до ноември броят на заразените с короанвирус ще добрижи 70 хиляди. А това е по-добрата прогноза. Витанов заяви, че лошата няма да съобщи, тъй като няма нужда да притеснява хората. Според математическите изчисления, броя на хората, които носят заразата безсимптомно, доближава 300 хиляди.

Експертът по цифрите на Щаба не се наема да каже най-тежката прогноза, за да не се „плаши населението”. А тази, която все пак стига до хората, също се променя с бързи темпове:

„Оптимистичната прогноза за ноември месец е 68 500 регистрирани COVID-19 случая. Както знаете обаче, оптимистичните прогнози се надхвърлят. Според мен има числа и карти, които не бива да се показват, за да не се паникьосват хората“, каза проф. Витанов.

ПЪТУВАНЕ В ГЪРЦИЯ: Глоба от 150 евро, ако не носите маски в колата

С настоящите темпове на разпространение на заразата, здравната система все още може да издържи, но не за дълго, заяви още Витанов. Причината – броят на новите болни, които влизат в болница става все по-голям от броя на изписаните:

„Ситуацията вече е трудно контролируема, над 2000 случая на ден са сериозна тежест за здравната система. 100 души оздравяват, 156 души се заразяват“, обясни специалистът.

В момента в болница се намират над 2100 болни, а 65 са новите случаи на заразени медици само за денонощие. Огромен проблем остават и така наречените скрити случаи. Това са хората, които носят заразата безсимптомно, но не се разболяват. Съответно не са под карантина:

„Сега активни са де факто 160 000 случая – 20 000 активни по официална статистика, умножени по 8. А средно един такъв човек е контактен със 7-8 души. Реално заразените в страната са около 320 хиляди души, като официалните регистрирани са около 40 хиляди", каза математикът.

Витанов добави още, че дори да бъдат наложени по-строги мерки, ще са нужни няколко седмици преди това да има ефект. И то при положение, че никой не излиза от дома си.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.