Според СЗО ефектът на новите рестрикции ще може да се анализира след около две седмици

Броят на смъртните случаи  от ковид-19 в европа е нарастнал с 40 процента спрямо предишната седмица. Това обяви световната здравна организация. Най-много са починалите във Франция, Испания, Великобритания, Холандия и Русия. Рязко покачване на броя на жертвите на вируса има и в Италия. Заразените за изминалото денонощие са повече от 22 хиляди.

Според Световната здравна организация, ефектът от новите рестриктивни мерки, наложени от правителствата на Стария континент, ще може да бъде анализиран едва след две седмици. В редица държави обаче, те предизвикаха сериозно недоволство, а в Рим се стигна до сблъсъци между полиция и протестиращи.

Жена с COVID-19 роди здраво бебе, бащата почина от вируса

Демонстрантите скандираха "Свобода" и запалиха цветни факли. Малко по-късно започнаха да хвърлят бутилки и запалителни бомби по полицията за борба с безредиците. Вчера италианският премиер обяви пакет от мерки в подкрепа на бизнеса, който страда тежко от ограниченията.

„Министерският съвет одобри нов декрет на стойност повече от 5 милиарда евро, който ще бъде използван за да се осигурят незабавни ресурси за онези сектори в икономиката и служители, които са директно засегнати от ограничителните мерки”, заяви премиерът Джузепе Конте.

Новите мерки у нас влизат в сила от полунощ

Очаква се френският президент Еманюел Макрон да обяви нови мерки за цялата страна. В няколко града баровете вече бяха затворени, но ресторантите, кината и театрите работят. Експерти нарекоха втората вълна "брутална", тъй като се разпространява навсякъде и то твърде бързо. След 52 хиляди случая за денонощие, някои дори обявиха, че Франция е изпуснала контрола върху разпространението на болестта.

„В страната ставаме свидетели на непрекъснато нарастване на броя на заразените. Прогнозите, които имаме от учени и от института „Пастьор”, като се вземе предвид броя на заболелите в предишните дни, който е доста значителен, можем да очакваме до две седмици ще имаме същият брой хоспитализирани пациенти в интензивните отделения, колкото по време на пика на първата вълна”, заяви Габриел Ата.

Италия отпуска над 5 милиарда евро за най-засегнатите от мерките срещу COVID-19

Германия също решава за налагане на строги мерки. На среща с регионалните премиери, канцлерът Ангела Меркел ще поиска от 4 ноември до края на месеца да бъдат затворени баровете и ресторантите, театрите, кината и фитнес залите. Магазините ще останат отворени, но при спазване на строги хигиенни норми. Училищата и детските градини засега ще продължат занятията.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.