Мярката ще е валидна до края на 2021 година

Ставка от 9% ДДС и за доставката на храна, обещаха управляващите. Мярката ще е валидна до края на 2021 година. По-ниският данък ще засяга храната, която е приготвена в заведение, но е доставена до домовете или офисите на клиентите.

Намаляват и ДДС-то на доставките на храна за вкъщи (ВИДЕО)

Още през лятото правителството намали ставката на 9% за ресторантите, но без да включва доставките. Сега, заради по-строгите правила,  управляващите се съгласиха за облекчаване на ДДС-то.

В условията на пандемия поръчката на храна за вкъщи е най-честият заместител на излизането вечер. Освен спасение за потребителите, е такова и за бранша.

„Доставките са жизненоважна част за бизнеса в сегашната усложнена ситуация, в която се намираме. Възможно е да се окаже, че ще разчитаме единствено и само на тях, за да съхраним този бизнес и хората, които са свързани и заети в него”, посочи консултантът по организиране на доставки към верига заведения Ангел Василев.

Затягат контрола на доставките на храни

За това и от бизнеса седнаха да преговарят с управляващите за намаляване на ДДС-то и върху тази услуга. От ГЕРБ обещаха по-ниската ставка да е до края на другата година  Ще бъде гласувано чрез закона за ДДС.

„Смятаме, че това е важна мярка, която от една страна ще гарантира жизнеспособност на този бранш и е в контекста на всички противоепидемични мерки”, обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Изчисленията показват, че мярката ще струва на бюджета около 15 млн. лева.

„Като сме казали „А” за основната ставка, трябва да кажем и „Б” за доставките на храна. Точно в една такава противоепидемична обстановка е много по-важно хората, вместо да ходят в ресторантите, да могат да получават храната си вкъщи”, смята председателят на бюджетна комисия в Народното събрание Менда Стоянова.

Вечерен час за ресторантите и баровете в София

По-ниският данък няма да се отрази на цената на вечерята, доставена у дома. Ако до момента сме плащали 10 лева за пица, сега тя пак ще струва толкова.

„Промяната на ДДС върху доставките на храна няма да намали цените в менюто за клиентите. Вложените от  нас продукти и труд са едни и същи както за консумация на място в ресторанта, така и при доставки до дома или офиса на клиента”, добави Василев.

Данъчното облекчение е само за заведенията, но не и за фирмите, които посредничат за доставките.

Очаква се промените в данъчния закон да бъдат обсъдени и гласувани в пленарна зала следващата седмица.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.