Към момента няма ясен победител в двата щата

Изборният щаб на американския президент Доналд Тръмп поиска временно спиране на преброяването на гласовете в Мичиган и Пенсилвания.

ПРЕЗ ОБЕКТИВА: Изборният ден в САЩ (ГАЛЕРИЯ)

"Подадохме днес иск в Мичиганския съд по исковете, за да бъде спряно преброяването, докато не ни бъде осигурен значителен достъп до местата, на които се броят бюлетините. Ние също така искаме да направим преглед на онези бюлетини, които вече са били отворени и преброени, докато не сме имали достъп", заяви кампанията на Тръмп. Според ръководителя й Бил Степиън, неговите екипи не са имали достъп до няколко места в Мичиган, за да наблюдават отварянето на урните и преброяването на бюлетините.

До момента няма ясен победител в колебаещия се щат Мичиган, който има 16 електирални гласа в избирателната колегия, показват данни на социологическата агенция "Едисън рисърч".  Съперникът на републиканеца Тръмп - демократът Джо Байдън, има съвсем малка преднина в Мичиган, където са преброени 92 процента от гласовете.

Тръмп: Вотът е измама, ще поискам от съда да спре броенето на бюлетините

Изборният щаб на Тръмп е подал иск за спиране на преброяването и на гласовете в щата Пенсилвания с аргумента за липса на "прозрачност", съобщи Асошиейтед прес.

Относно иска Джъстин Кларк, заместник-мениджър на кампанията на сегашния президент, заяви днес, че щабът е подал иск "да спре представители на демократите в изборите от прикриване на преброяването и обработването на бюлетините от нашите републикански наблюдатели". Кларк каза, че щабът на Тръмп иска "преброяването временно да спре, докато бъде осигурена достатъчна прозрачност и (докато) републиканците се уверят, че цялото преброяване се извършва явно и според закона".

Кларк каза още, че щабът на Тръмп ще поиска да участва и в течащото пред Върховния съд дело за крайния срок за получаване на бюлетини по пощата.

Асошиейтед прес припомня, че засега няма информации за изборни нередности в Пенсилвания. В щата са подадени над 3,1 млн. бюлетини по пощата, които изискват време за преброяване, и в момента е в сила нареждане, според което преброяването им може да продължи до петък, ако носят пощенско клеймо до 3 ноември.

ВСИЧКО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В САЩ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Източник: БТА