Байдън отвърна на заплахите, юристите му са в готовност

Доналд Тръмп заяви, че изборите са „измама срещу американския народ“. В свое изявление от Белия дом той обяви, че ще отиде във Върховния съд и ще поиска броенето на бюлетините да бъде спряно незабавно.

„Честно казано, ние спечелихме тези избори“, добави Тръмп.

 

Предизборният щаб на кандидата за президент на САЩ от Демократическата партия Джо Байдън отвърна на заплахите. Екипите му от юристи са готови, в случай че Тръмп се обърне към Върховния съд с искане за спиране на преброяването на гласовете.

 

 

"Ако президентът изпълни заплахата си да се обърне към съда, за да се опита да спре надлежното преброяване на гласовете, то нашите екипи от юристи са готови да се противопоставят на това", заявиха от предизборния щаб на Байдън.

Изявленията на Тръмп са "скандални" и "безпрецедентни", категоричен бе ръководителят на предизборния щаб на Байдън Джен О'Моли Дилън, предаде Франс прес. О'Моли Дилън заяви, че демократите са готови да водят съдебни битки, ако президентът републиканец сезира Върховния съд.

 

 

По данни на FOX News към 13.00 ч. българско време демократът Джо Байдън води със 238 гласа в Избирателната колегия пред 213 за републиканеца Доналд Тръмп. За да бъде избран един от двамата кандидати за президент, са необходими 270 гласа. 

НА ЖИВО: БИТКАТА ЗА БЕЛИЯ ДОМ: Джо Байдън или Доналд Тръмп (ОБНОВЯВА СЕ)

Сериозна битка за гласове се очертава в редица щати, а изходът от вота ще остане неясен до последно. Екзит пол сочи, че четирима от всеки 10 избиратели смятат, че администрацията на настоящия държавен глава не се е справила с кризата с коронавируса, но като основен проблем повечето хора посочват икономиката. 

По предварителни данни Тръмп печели изборите във Флорида, Айова, Охайо, Тексас, Джорджия, Северна Каролина. Но изборните резултати от щати като Пенсилвания, Уисконсин, Мичиган и Джорджия все още не са ясни. 

ПРЕЗ ОБЕКТИВА: Изборният ден в САЩ (ГАЛЕРИЯ)

ТЪЛПИ ПРЕД БЕЛИЯ ДОМ: Вашингтон се готви за размирици (ВИДЕО+СНИМКИ)

ВСИЧКО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В САЩ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.