Вижте кои са те

Здравният министър обяви, че личните лекари ще издават направления за PCR тестове след проява на четири симптома при пациентите.

„Новопоявила се температура, кашлица - предимно суха, силна отпадналост, загуба на вкус или обоняние, затруднено дишане или недостиг на въздух”, обясни симптомите проф. Ангелов.

В името на пациента: Личните лекари на ръба на систематa

Предложението е направено от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

„Обединихме се около втори вариант и казах - по начина, по който е дадено от тях, да се заложи в проекта за Националния рамков договор”, допълни здравният министър.

Лекари обаче имат опасения, че симптомите могат да бъдат с различна степен на тежест.

„Критериите трябва да бъдат поне два, най-много три. Има и такива, които са особено тежки - при два от тях, пак да се назначава”, обяви д-р Любомир Киров от Сдружението на общопрактикуващите лекари.

 

 

Някои смятат, че може да се разчита и на по-достъпния вариант - бързият тест.

„PCR тестът да бъде използван тогава, когато антигенният е отрицателен, но пациентът продължава да има оплаквания или се влошава”, добави още Киров.

В момента процедурата за издаване на направление за PCR тест е следната - всеки, който проявява симптоми, трябва незабавно да се консултира с личния си лекар.

„Телефонната консултация е препоръчителна”, допълни проф. Ангелов.

„Личният лекар следва да прецени дали симптомите отговарят на тези при инфекция, причинена от коронавирус. Той дава талон за тесен специалист - инфекционист или по белодробни болести. Вече той изпраща за безплатен PCR тест”, поясни общопрактикуващият лекар д-р Захаринка Гочева.

Инфекционист: "Ремдесивир" трябва да се прилага рано, за да има ефект

Лекарите предупреждават да се избягват посещения в медицинските кабинети.

„Не е желателно, в никакъв случай, хора с такива оплаквания да ходят при личния лекар без запазен час и без предварително да са се обадили по телефона”, категорична е д-р Гочева.  

„Една от целите е да бъдат бързо изолирани хората, които са инфектирани. Ние нямаме други средства за защита, нямаме лечение. Максимално бързо тези хора трябва да си останат вкъщи, за да не заразяват други”, заключи д-р Киров.

От следващата седмица се очаква да заработи системата за електронни направления. Лекарите напомнят - болничен за коронавирус може да бъде издаден само при положителен PCR тест.

Подробности гледайте във видеоматериалите.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.