Задържани има в Сиатъл, Минеаполис и Портланд

Полицията в САЩ е арестувала десетки хора при снощните следизборни протести в Сиатъл, Минеаполис и Портланд, предаде Асошиейтед прес.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Участниците били разделени на две основни групи: едните искат абсолютно всички подадени на изборите гласове да бъдат преброени, а другите, малки групи, подкрепящи президента Доналд Тръмп, отидоха към центровете за броене на гласовете, за да настояват преброяването в щати, където изборната надпревара е силно оспорвана.

ВОТЪТ В САЩ: Продължава броенето на бюлетините

В Сиатъл арестуваните са седем. Един от тях е пострадал и е откаран в болница.
В Минеаполис полицията арестува над 600 демонстранти, които блокираха с шествие междущатска магистрала. Те протестираха срещу заплахите на президента Тръмп да оспори изборните резултати, както и срещу различни видове социални несправедливости.

Тръмп поиска от съда да спре броенето на бюлетини в Мичиган и Пенсилвания

В Портланд, където протестиращи чупиха прозорци на търговски обекти и замеряха полицията с различни предмети, включително с пиротехнически изделия, са извършени най-малко 10 ареста.
Тръмп настоя, без доказателства, че е имало сериозни проблеми при подаването и преброяването на гласовете. Републиканците заведоха дела в редица щати, готвейки се да оспорят изборните резултати.
Протести имаше още в Ню Йорк, Чикаго, Лос Анджелис, Хюстън, Питсбърг и Сан Диего.
Привърженици на Тръмп излязоха в градове като Финикс и Детройт, където пред сградите на местните центрове за броене на гласове се събраха десетки негови симпатизанти. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

 
Източник: БТА