За момента Джо Байдън води пред Доналд Тръмп

Предстоят напрегнати часове в очакване на резултатите от изборите в САЩ. Кандидатът на демократите - Джо Байдън, е на крачка от победата. По последни данни Джо Байдън е спечелил 253 електорални гласа, а  Тръмп – 213.  

В щата Пенсилвания, при преброени 92 % от бюлетините, Тръмп получава 50,2 процента, а Байдън - 48,5 на сто от гласовете. Това сочат данните на "Едисън рисърч".

 

 

Тръмп поиска от съда да спре броенето на бюлетини в Мичиган и Пенсилвания

От другата страна - настоящият президент - Доналд Тръмп, е в готовност да води дела за оспорване на гласуването. Вече започнаха и протести на привърженици на двамата кандидати.

 „Не съм тук, за да обявя, че сме спечелили. Но съм тук, за да кажа, че когато преброяването приключи, вярваме, че ще сме победителите", каза Джо Байдън. И призова своите привърженици за търпение.

„Всеки глас трябва да бъде преброен. Никой няма да ни отнеме демокрацията", коментира Байдън.

Кандидатът за президент направи това обръщение преди да добави Мичиган и Уисконсин към щатите, които печели.  

ИЗБОРИ НА КАНТАР В САЩ: Резултатите са близки, броенето продължава (ОБЗОР)

 

Основната тактика на кампанията на Тръмп е да хвърли съмнение върху резултатите от изборите. Хората на президента внесоха жалби в Мичиган и Джорджия и поискаха повторно преброяване в Уисконсин. Те настояват да се спре броенето на гласовете по пощата, защото представлявали манипулация на изборите.

„Демократите знаят, че единственият начин да спечелят тези избори е да измамят в Пенсилвания. И виждаме това още от първия ден. Намерихме бюлетини в канавките. Те не допускат нашите наблюдатели до секциите", каза Ерик Тръмп, съветник на президента.

 

Избирателните комисии в отделните щати нарекоха твърденията на Тръмп "безпочвени".

„Броенето се излъчва на живо в интернет. Следят го представители на двете партии и на кампаниите на кандидатите. Няма никакви данни за нещата, в които ни обвиняват", заяви щатският секретар на Пенсилвания Кейти Букварk.

Тръмп поиска от съда да спре броенето на бюлетини в Мичиган и Пенсилвания

Същевременно в Аризона и Невада, където президентът смята че може да настигне Джо Байдън, имаше протести на привърженици на Тръмп, които искаха броенето на гласовете да продължи. Отново негови привърженици, но в Детройт, нахлуха в център за броене на гласове, с искане да спрат работа. Протестите станаха на фона на митинги на демократите, които искат навсякъде да се преброят всички гласове.

"Ние имаме пълно доверие в работата по преброяването. Всеки гражданин може да види, че тя е педантична и точна. Гордеем се със свършеното", каза Джослин Бенсън, щатски секретар на Мичиган.

 

 Кои щати  ще решат изборите?

На запад резултати няма в Невада и Аризона. В Средния Запад останаха Уисконсин и Мичиган. На изток са Пенсилвания и Северна Каролина, а на юг - Джорджия. Тези места не са единствените, които не са обявили окончателни резултати. Повечето щати ще броят още дни наред. Но в тези седем - борбата е толкова напрегната, че не е ясно кой печели и затова има спорове. Щатите на запад и в Средния Запад клонят към Джо Байдън. Ако такива се окажат и крайните резултати и демократът спечели Невада, Аризона, Уисконсин и Мичиган - няма да има значение дали Тръмп печели останалите три щата. Байдън ще е събрал точно 270 гласа в Изборната колегия и ще стане президент.

Репортери: Миляна Велева, Николай Дойнов

ВСИЧКО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В САЩ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.