И двамата кандидати за Белия дом обявиха, че печелят

Изборите за американски президент висят на косъм. Над 12 часа след края на гласуването още не е ясно кой ще вземе Белия дом - Доналд Тръмп или Джо Байдън. Разликите между двамата са минимални, а броенето на бюлетините и гласовете по пощата може да отнеме дни. Междувременно Изборният щаб на американския президент Доналд Тръмп поиска временно спиране на преброяването на гласовете в Мичиган и Пенсилвания.

ПРЕЗ ОБЕКТИВА: Изборният ден в САЩ (ГАЛЕРИЯ)

Джо Байдън успя да спечели вота в Уисконсин - един от ключовите и оспорвани от двамата кандидати щати. Това показват данните, обявени от CNN. Така кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ получава 10 електора  и излиза начело с 248 електорални гласа срещу 214 за републиканския кандидат Доналд Тръмп. За избирането на президент са нужни 270 електора. Остават все още неясни резултатите в щатите Пенсилвания, Джорджия, Северна Каролина, Невада и Аляска.

Доналд Тръмп обяви, че ще поиска повторно броене на резултатите в Уисконсин. Този щат се явява решаващ за изхода от изборите, а предварителните резултати се обърнаха и вече сочат, че води Байдън с половин процент. Тръмп вече каза, както че вота се манипулира, така и че вече го е спечелил.

"Ще победим. А според мен даже вече спечелихме", заяви Доналд Тръмп.

Джо Байдън също изрази увереност, че е ще да стане президент. От неговата кампания критикуваха хората на Тръмп, които искаха да се затворят секциите в обявения краен час. Законът предвижда, обаче, ако има чакащи хора, секциите да продължат да работят.

"Чувстваме се доволни от постигнатото. Вярвам, че сме на път да спечелим тези избори. Ще трябва да имаме търпение и да дочакаме да бъде преброен и последният глас", заяви Джо Байдън.

Тръмп поиска от съда да спре броенето на бюлетини в Мичиган

По-късно Изборният щаб на американския президент Доналд Тръмп поиска временно спиране
на преброяването на гласовете в Мичиган и Пенсилвания. "Подадохме днес иск в Мичиганския съд по исковете, за да бъде спряно преброяването, докато не ни бъде осигурен значителен достъп до местата, на които се броят бюлетините. Ние също така искаме да направим преглед на онези бюлетини, които вече са били отворени и преброени, докато не сме имали достъп", заяви кампанията на Тръмп. Според ръководителя й Бил Степиън, неговите екипи не са имали достъп до няколко места в Мичиган, за да наблюдават отварянето на урните и преброяването на бюлетините.

Малко по-късно стана ясно, че Байдън печели в ключовия щат Мичиган и получава още 16 електорални гласа. Според данните на CNN Байдън взема 253 електиранлни гласа срещу 213 за Тръмп.

 

 

Изборният щаб на Тръмп е подал иск за спиране на преброяването и на гласовете и в щата Пенсилвания с аргумента за липса на "прозрачност", съобщи Асошиейтед прес.

Относно иска Джъстин Кларк, заместник-мениджър на кампанията на сегашния президент, заяви днес, че щабът е подал иск "да спре представители на демократите в изборите от прикриване на преброяването и обработването на бюлетините от нашите републикански наблюдатели". Кларк каза, че щабът на Тръмп иска "преброяването временно да спре, докато бъде осигурена достатъчна прозрачност и (докато) републиканците се уверят, че цялото преброяване се извършва явно и според закона".

Кларк каза още, че щабът на Тръмп ще поиска да участва и в течащото пред Върховния съд дело за крайния срок за получаване на бюлетини по пощата.

Асошиейтед прес припомня, че засега няма информации за изборни нередности в Пенсилвания. В щата са подадени над 3,1 млн. бюлетини по пощата, които изискват време за преброяване, и в момента е в сила нареждане, според което преброяването им може да продължи до петък, ако носят пощенско клеймо до 3 ноември.

Изборите оправдаха очаквания за масово участие. В сравнение с предишния вот за президент, сега са гласували над 7 милиона американци повече. И двете страни получават повече гласове, отколкото през 2016-а, което е една от причините броенето да се проточва.

"Може да се наложи да чакаме повече от обичайното. Но както казах и преди - нито аз, нито Доналд Тръмп решаваме кой да е президент. Това решва американския народ", заяви Джо Байдън.

А освен необичайната изборна система, различните правила кога се приемат и броят гласовете по пощата водят до забавяния. Северна Каролина и Пенсилвания - два от най-решаващите щати, казаха че може да броят още няколко дни.

Това са най-посещаваните избори в САЩ от последните 100 години. Броят на хората е невиждан – той счупи всякакви рекорди, както и с участие по пощата през последните дни, така и с бюлетини пуснати в урните. Това обаче създава доста проблеми заради по-бавното броене на гласовете, които идват по пощата от различните щати, а и заради различният начин, по който самите щати правят това.  

Тръмп: Вотът е измама, ще поискам от съда да спре броенето на бюлетините

От друга страна – важен факт на тези избори  е и голямото разделение, което те очертаха в американското общество. В изборния ден много от американските телевизии ги сравняваха със забравени събития от времето на Гражданската война в САЩ. Това обаче са сигурните неща.

А несигурните са всички от тук насетне – няма ясен победител,  не е ясно колко време ще отнеме преброяването на гласовете. Може би следващият президент ще бъде този,който ще успее да получи 270 електорални гласа – най-вече от колебаещите се щати – тези, които американците наричат „ръждивият пояс на Америка”. Става въпрос за Уисконсин, Мичиган, Пенсилвания. Битката се води за всеки глас, за всеки град, за всеки щат.

Така е и при битката за долната камара на представителите в Конгреса и за Сената.Според  данните, които циркулират във всички медии през последните 24 часа – разбира се те са несигурни, в никакъв случай не крайни и се променят на всеки половин или един час, са следните. От необходимите 270 електорални гласа за президентския пост Джо Байдън получава 224 срещу 213 за Доналд Тръмп. Според други – Байдън взема 238 електорални гласа  срещу 231 за Тръмп.

Няколко часа след края на изборния ден и преди да станат ясни резултатите от гласуването за президент на Съединените щати, и двамата кандидати за поста обявиха, че печелят. Първи го направи Демократът Джо Байдън.

Световните лидери засега не коментират изхода от вота в САЩ

Малко след изявлението на Байдън, президентът Тръмп написа в Twitter: "Печелим, но се опитват да ни откраднат изборите. Няма да им позволим да го направят."

А след това, пред свои привърженици, повечето от които без маски, той заяви, че е победил. Но в същото време обвини, че се извършват манипулации на изборите:

“Eдна много тъжна група хора се опитва да отнеме гласа на милионите хора, които са гласували за Тръмп”, заяви Доналд Тъмп.

Без да цитира никакви доказателства, американският президент заяви още, че ще се обърне към Върховния съд, за да спре гласуването в спорните щати, което според него е незаконно, вероятно имайки предвид броенето на гласовете, подадени по пощата.

„Това е голяма измама за нашата страна. Искаме закона да се прилага както трябва. Така че ще се обърнем към Върховния съд на Съединените щати. Искаме гласуването навсякъде да бъде спряно. Не искаме да се намират бюлетини в 4 сутринта и да се добавят към списъците”, заяви Тръмп.

Адвокатът на Тръмп обясни защо предстои „неочаквана победа“

От щаба на Байдън заклеймиха изказването на Тръмп като безпрецедентно и некоректно. Демократите го нарекоха чист опит да се отнемат демократичните права на американските граждани. В същото време оспорвана битка се очертава и за Камарата на представителите, където неокончателните резултати показват, че демократите запазват мнозинството си.

"Много съм горда от факта, че тази вечер, относително рано, можем да кажем, че запазваме Камарата на представителите. Това е нещо наистина впечатляващо. Сега трябва да спечелим и Белия дом и сме на път да го направим”, заяви Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите.   

Засега демократите не успяват да овладеят и Сената, където мнозинство имат републиканците.

Десетки демонстрации се проведоха във Вашингтон в деня на изборите, но противно на очакванията не се стигна до насилие. Столицата се готвеше за тежка нощ след събитията от лятото, когато градът пострада тежко от антирасистките демонстрации.

Сега, протестиращи, облечени с черни дрехи и носещи плакати – Животът на чернокожите има значение обгради Белия дом преди полунощ. Но след няколко часа хората се разотидоха, а полицията съобщава за трима арестувани. Всъщност Вашингтон е градът, в който Джо Байдън постигна невиждани резултати – от 90 процента.

От кои международни споразумения излязоха САЩ при управлението на Тръмп

В интервю за NOVA и Николай Дойнов едно от най-големите имена в разследващата журналистика - Джош Мейер обяви, какви са очакванията за деня след изборите. Мейер е съавтор на книгата Ловът на Кей Си Ем, в която се описва преследването и залавянето на Халид Мохамед, мозъкът зад атаките на 11 септември. 

„Напоследък говоря с хора от службите по сигурността и те казват, че не са виждали толкова голяма заплаха за сигурността на САЩ, колкото тази, идваща от крайните бели екстремисти”, заяви Джош Мейер.

Николай Дойнов: „Заговори се дори и за Гражданска война. Тогава вече не е ли прекалено?

Мейер: „Наистина не смятам, че ще е прекалено да се каже, залога на тези избори наистина е духа на Америка. Хората подкрепящи и двете страни са толкова настървени да го защитават, че опасенията са за едва ли не Гражданска война, след вота. Силно се надявам, че какъвто и да е резултата, няма да се стигне до там”.

От изявите на двамата кандидати е ясно, че те ще оспорват резултата, като техните юридически екипи вече са готови за битка в съда в зависимост от това, на чия страна ще отиде победата.

Специални пратеници на NOVA Миляна Велева и Николай Дойнов. 

ВСИЧКО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В САЩ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.