Някои големи градове вече решиха дали учениците ще останат вкъщи

Правителството вече е готово с новия пакет от мерки, който трябва да влезе в сила от четвъртък. Но се очертава хаос с учениците. От думи на здравния министър стана ясно, че все още няма единно решение какво се случва с гимназистите, за които утре официално е последния ден на дистанционно обучение. В същото време, държавата се отказва от централизирания подход и щабове по места спешно се събират, за да решат кои от по-малките ученици да учат от чиновете, и кои от домовете си.

Областните щабове решават кога да се учи онлайн

В ефира на NOVA здравният министър обяви, че онлайн обучение ще има, само ако училището е останало полупразно.

„Всички училища, които имат заболеваемост над 20% в училището, всички ще минат в електронна среда на обучение - независимо дали са първи, седми, 12-ти клас”, обясни той.

Не стана ясно обаче дали големите ученици отново ще се върнат в клас на 12-ти ноември - след като две седмици учиха от дистанция. Малко по-късно Ангелов поясни, че макар да остават броени часове до тогава, решение още няма.

Проф. д-р Ангелов: Няма недостиг на лекарства, не се презапасявайте

„По този въпрос, към настоящия момент нямаме решение, което да е консенсусно и да мога да ви съобщя. Продължаваме обсъжданията”, каза здравният министър.

С това обаче приключват  централизираните решения в образованието. Оттук нататък областните щабове ще решават за всички останали ученици. В някои от големите градове това вече е решено.  В Пловдив всички 56 училища преминават в онлайн режим от утре до 22-ри ноември. Това ще важи за децата от 6-ти до 12-ти клас .

„Знаем всички каква е важността на обучението за децата от начален етап. Тук добавяме и учениците от 5-ти клас, които са на по-крехка възраст и те трябва да се обучават в домовете си в присъствие на възрастни хора”, обясни директорът на РУО Иванка Киркова.

Учениците от 6 до 12 клас в Пловдив ще се обучават дистанционно

Директорите на училища обаче могат да разширят тази мярка. И сами да решат дали и по-малките им ученици да не учат дистанционно.

На заседание се събра и щабът във Варна - решението засега е да няма масово затваряне на училища.

 

 

„ В Провадия примерно училището е затворено, във Вълчи дол също ще се наложи да се учи онлайн. Т.е. само където имаме огнища, останалите ще учат”, областният управител на Варна Стоян Пасев.

В Бургас и в София решения от областните щабове се очакват утре. Повечето столични училища вече са започнали организация за всеки възможен сценарий. А в учебните заведения, в които присъствената форма ще остане, мерките се затягат. 

Онлайн обучение за учениците във Велико Търново до края на ноември

„В образователните институции, които са с надграждащо обучение, ще допуснем обучението само с маска”,обясни здравният министър.

Това са всички школи и извънкласни дейности по интереси в училищата, в които има събиране на деца от различни паралелки. Вчера в писмо до училищата в страната образователният министър Красимир Вълчев остави на педагогическите съвети да решат дали маските да са задължителни и в редовните часове, а не само извън класната стая. Заради големия брой заразени учители двамата министри - на здравето и просветата, вече обсъждат въвеждане на масови скрининг тестове за учителите у нас. Решение обаче все още не е взето.

А в отворено писмо сдружение на учители настоява за въвеждане на повсеместно онлайн обучение до края на годината. Предлага се присъствено да има групи от деца до 5-ти клас, чиито родители нямат възможност да ги гледат у дома. Очаква се отговор и на тази идея.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.