Строгите мерки ще важат поне още 2 седмици

Франция няма да отпуска карантината. Строгите мерки остават в сила още поне още 2 седмици. Това реши правителството, след спешна среща в Париж. Броят на новите заразени с коронавирус спада няколко дни поред. Вчера бяха 33 хиляди. Това е значително по-малко от антирекорда, който беше отчетен миналия уикенд от 86 хиляди за един ден. Властите, обаче предупредиха  - пътуване и празнуване на Коледа така, както обикновено, сега няма да има.

В Европа ситуацията с коронавируса остава сериозна

Властите, обаче предупредиха  - пътуване и празнуване на Коледа така, както обикновено, сега няма да има.

С предупреждението, че всеки четвърти смъртен случай във Франция се дължи на COVID-19, френският премиер продължи националната карантина.

Въпреки лекото подобрение в страната правителството смята, че би било безотговорно да има отпускане на мерките. Пикът на втората вълна във Франция се очаква през следващата седмица, а правителството предупреди французите да забравят за коледни и новогодишни празници такива, каквито да били до сега.

Германските власти не очакват бързо вдигане на частичната карантина

Франция няма да отпуска въведената карантина. Строгите мерки остават в сила още поне 2 седмици. Ако ситуацията се подобри, се обсъжда евентуално отваряне на магазините през декември. Барове и ресторанти ще останат затворени със сигурност и след този период, а излизането навън е възможно само с декларация.

 

 

"Отчитаме че броя на новите случаи спада. На седмична база спадът е с 16 процента. Това е положително развитие, но трябва да бъдем благоразумни. Наблюдаваният спад е първия резултат от новите ограничения, които въведохме. Но би било безотговорно да отменяме мерките. Целта ни е да намалим нивата на зараза преди Коледа, за да могат хората да я посрещнат със семействата си.", заяви премиерът Жан Кастекс.

В същото време в Париж, макар и в мини вариант се проведе третото издание на “Форума на мира”. Домакинът Еманюел Макрон призова потенциалната ваксина срещу Ковид 19 да бъде “достъпно обществено благо”.

„Няма да победим срещу вируса, ако изоставим част от човечеството. В противен случай това ще засили неравенствата и ще попречи на развитието за всички”, заяви президентът Еманюел Макрон.

Великобритания отменя карантината за гражданите на няколко държави

В парижкия форум участва и председателят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

„Ако действаме заедно, ако страните от Г-20 се движат заедно, инвестират заедно, по едно и също време, те биха похарчили една трета по-малко, за да постигнат същата цел на продукцията, отколкото ако действат сами”, заяви председателят на МВФ Кристалина Георгиева.  

Подчинена на мерките срещу коронавируса беше и възпоменателната церемонията  във френската столица за петата годишнина от един от най-кървавите атентати в съвременната история на страната. На 13 ноември 2015 година при серия от терористични атаки в Париж бяха убити 130 души. Най-много човешки животи бяха погубени в концертната зала Батаклан. 90 души загинаха, а музикантите от  “Ийгълс ъф дет метъл” не успяха да изпеят последната си песен.

Поне до декември ще остане в сила карантината и във Великобритания. Въпреки забраните за събиране на хора и затварянето на редица бизнеси,  случаите там не намаляват. Властите на Острова отчитат по-висока смъртност от останалите тежко засегнати страни. Само в Съединените щати, Бразилия, Индия и Мексико има повече починали, отколкото във Великобритания. 

КОРОНАВИРУСЪТ В ЕВРОПА: Броят на починалите надхвърли 300 хиляди

Опозицията критикува правителството, че прекалено бавно са въвели втората голяма карантина. Както и за липса на добра организация и предпазни средства за медицинския персонал. 

"За изминалата седмица средно сме отчитали по 22 500 случая на ден. Това е увеличение спрямо седмицата преди нея. Имаме 14 196 хоспитализирани, което също е увеличение спрямо предишната седмица. По-високи са данните за броя на хората на вентилатори, както и на смъртните случаи.", обясни директорът в държавната здравна служба Стивън Поуис. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.