Това е втора победа на демократите там от 70 години насам

Кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън победи на президентските избори в САЩ и в т.нар. колебаещ се щат Аризона, спечелвайки неговите 11 гласа в 538-членната Електорална колегия, предаде телевизия Си Ен Ен.

В Джорджия започва повторно ръчно преброяване на гласовете

Според оценката на телевизионния канал при обработени 99 на сто от подадените бюлетини, Байдън събира 49,4 на сто от гласовете на избирателите, а републиканецът Доналд Тръмп - 49,1 на сто. Разликата между двамата претенденти е над 11 хиляди гласа.

Агенция Асошиейтед прес и телевизия Фокс нюз още по-рано прогнозираха победата на Байдън в Аризона. Байдън е едва вторият демократ за последните 70 години, който побеждава в този силно републикански щат.

„Ню Йорк таймс” сглобява кабинета на Джо Байдън

Така той вече си е осигурил победата над Тръмп, защото с 11-те гласа от Аризона до момента е спечелил 290 гласа в колегията, при необходими 270, отбелязва Ройтерс. Аризона, наред с Джорджия и Северна Каролина, са последните щати, които все още не са подали окончателни резултати, макар че победителят в тях е практически ясен. Байдън продължава да води в Джорджия (с 16 гласа в колегията), а Тръмп - в Северна Каролина (с 15 гласа).

Предизборният щаб на Тръмп още преди няколко дни подаде иск в съд в Аризона с аргумента, че някои бюлетини, подадени там в деня на изборите, не са били преброени поради грешка, допусната от служители в избирателните секции на окръг Марикопа. Представителите на Тръмп искат тези бюлетини да бъдат проверени ръчно.

„Ню Йорк Таймс”: Тръмп няма шанс да оспори изборите

Байдън вече се обяви за победител, а Тръмп все още не е признал поражението си и води съдебни битки в няколко щата, оспорвайки преброяването на бюлетините, защото според него е имало много нарушения от страна на демократите. Всичко това блокира нормалния преход на властта между настоящата и бъдещите администрации. Президентът е под натиск и от влиятелни среди в собствената си партия да признае поражението си.

Байдън е спечелил и масовия вот в национален мащаб, тъй като до момента изпреварва Тръмп с 5,3 млн. гласа, или с 3,4 процентни пункта.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Източник: БТА