Байдън не се нуждае от електоралните гласове от Джорджия

Щатският секретар на Джорджия разпореди днес в щата да започне ръчно преброяване на всички бюлетини от президентските избори, като отбеляза, че разликата в гласовете, подадени за президента Доналд Тръмп и опонента му Джо Байдън, е само 14 111 гласа, предаде Ройтерс.

Мелания Тръмп игнорира Джил Байдън

Агенцията припомни, че Байдън не се нуждае от електоралните гласове от Джорджия, за да спечели изборите. С победата си в Пенсилвания, обявена от медиите в събота сутринта, той се сдоби с повече от необходимите 270 електорални гласа, за да бъде избран.

"При толкова малка разлика се налага пълно ръчно преброяване във всеки окръг. Това ще помогне за изграждането на доверие", каза на пресконференция секретарят на Джорджия Брад Рафенспъргър. Той отбеляза, че в щата са били подадени около 5 милиона гласа и че надпреварата е от "национално значение". Рафенспъргър добави, че ще проучи всички твърдения за изборни измами, но не даде знак за наличието на доказателства за масови нарушения.

Джо Байдън: Нищо няма да спре предаването на властта в САЩ

В САЩ мнозина, вкл. членове на Републиканската партия на Тръмп, смятат демократа Байдън за избран президент. Лидерите на повечето водещи държави по света вече отправиха поздравления към него за победата.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Източник: БТА