Тя е по предложение на социалните партньори

Маските стават задължителни в класните стаи за учениците от 5-ти до 12-ти клас и препоръчителни за учениците в начален етап. Мярката e по предложение на всички социални партньори. Тя ще влезе в сила от 30-ти ноември, когато по график в класните стаи ще се върнат всички ученици. 

За новата мярка се обединиха и социалните партньори, и министърът на образованието Красимир Вълчев. 

Масово родители и ученици не подкрепят задължителното носене на маски в час, показва проучване на директорските организации в сферата на образованието. Пак според същото проучване обаче, почти всички директори и учители са на мнение, че маските за ученици трябва да са задължителни. Като причина за това те отчитат сериозния ръст заболели педагози. За това и преподавателите внесоха предложение в МОН маските да са задължителни. Оттам приеха мярката.

На училище по график. Изцяло присъствено - само 1 клас

По план след 27-и ноември всички ученици ще се върнат в класните стаи, но по график. Така в училищата дневно ще са около 50% от децата. Именно затова и носенето на маски ще е задължително.

„Ще бъде задължително за учениците от 5-ти до 12-ти клас, препоръчително за тези от 1-ви до 4-ти клас. Това е единстевния начин да запазим учителите живи”, заяви Диян Стаматов, който е председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България /СРСНПБ/.

Задължителното носене на маски от учениците е единствения начин учебният процес да протича безопасно за учителите, категорични са от директорските организации в системата на образованието. Родителите обаче контрират.

„Според мен това не е много добра идея. Чисто практически не знам дали ще е възможно, иначе като идея за защита на учителите – да”, казва Цветелина Семкова.

Мярката ще е неефективна, ако децата носят само по една маска на ден в училище, припомнят педиатрите. „Всеки родител да сложи три маски в едно чисто найлоново пликче и детето да се научи на всеки два часа да ги сменя, иначе може да има обратен ефект, защото те се напояват със слюнка, с влага, а се знае, че където има топлина и влага има микроорганизми, които се развиват много буйно”, посочва д-р Павлина Андреева, педиатър в 14-то ДКЦ, София.

Според нея проблем с дисциплината при най-малките няма да има. „Но буйните тийнейджъри дълбоко се съмнявам, че ще правят номера. Горките учители”, допълва тя.

Когато родителите изберат децата да останат у дома

С маските се свиква бързо, успокояват четвъртокласниците  от столичното 119-то училище, които вече имат опит с носенето им. „Откакто излезе пандемията, мама ми каза да нося маска и оттогава мога да нося маска. Не ми е трудно”, каза Лъчезар Михайлов. И допълва: „Аз свикнах за 4 дни, първо ме задушаваше много и не можех да дишам почти”.

„Не е чак толкова гадно”, казва Боян Петков.

„Имаше леко задушаваше, не беше най-приятното, но се свиква”, коментира Томас Иванов.

„Даже ми помага, когато правя бийтбокс да не плюя”, казва Кристиян Дихонов.

Мярката за задължителните маски в час влиза в сила от 30-и ноември, когато в клас по график ще се върнат всички ученици. Това обаче ще се случва по строга схема. Първо ще трябва да се произнесат от областните и общинските щабове, РЗИ и чак тогава да се взимат локални решения от училищата, по един от трите варианта, за учене по график и хибридно, с разделени класове - едните на училище другите пред компютъра.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.