Опозицията поиска да бъде изслушан премиерът, а управляващите спряха това искане

Расте напрежението между София и Скопие, след като България спря преговорите за влизане на Северна Македония в Евросъюза.

Решението нажежи и страстите в парламента у нас. Депутати изслушаха външния министър и вицепремиера Красимир Каракачанов, които обясниха мотивите на страната ни.  БСП поискаха изслушване на премиера в парламента след стопирането на Северна Македония към Европейския съюз.

„Смятаме, че дискусията трябва да е по-цялостна. Затова считаме, че трябва да се проведе изслушване с министър-председателя Бойко Борисов, а не с вицепремиери”, заяви Кристиян Вигенин, БСП.

Зоран Заев: Българското вето е голяма несправедливост

Мнозинството обаче гласува да докладват заместниците на Борисов. Те потвърдиха позицията, че страната ни иска изчистване на историческите различия със Северна Македония и сме готови за нов диалог.

 

 

„ Надявам се да успокоим страстите от двете страни на границата. И няма как да изградим истинско приятелство, което е основано на лъжа и идеология основана на омраза към България и българското”, заяви Екатерина Захариева, външен министър.

„Ескалацията на говора на омразата нарасна и през медии, и през поведение на тяхната дипломация. Ние сме добронамерени, но не означава наивни и глупави и да не защитаваме националния интерес”, посочи министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Коментарът на Борисов дойде малко по-късно, но от Министерския съвет.

„ Нашата позиция не е позиция на инат или на позиция да спрем нашите най-близки приятели”, посочи премиерът.

Междувременно от левицата хвърлиха обвинения към правителството и поискаха да се очертаят бъдещите ходове в междусъседските отношения.

„Отчитаме липса на прозрачност и отчетност от правителството по отношение изпълнението договора от 2017г.”, заяви Филип Попов, БСП.

„Категорично не съм съгласна с обвиненията за непрозрачност. Ние сме отворени към продължаване на преговори - двустранни. По нашето предложение за протокол към договора или правнообвързващ документ”, посочи външният министър Екатерина Захариева.

Възможен ли е компромис между Скопие и София?

Изслушването в пленарната зала беше съпътствано със скандал. След като Павел Шопов опита да влезе във вътрешно-партийна реторика.

Шопов: „Няма да питам нищо Каракачанов, тъй като изобщо не му вярвам от всичко това което говори... не ме прекъсвайте”.

Валери Симеонов: „Не ще ви прекъсна. Настоявам след това изказване трибуната да бъде дезинфекцирана. Г-жо Захариева няма да ви дам думата. Не сте в министерския съвет това е Народното събрание.

А накрая се стигна и до изгонването на Шопов от залата.

Валери Симеонов: „Г-н Шопов седнете си на мястото и си сложете маската. Имате ли маска?

Шопов: „Не е ваша работа”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.