Условието е хората да проявяват дисциплина в седмиците преди празниците

Властите на провинциите в Германия се съгласиха да осигурят някаква степен на нормален живот около Коледа, стига германците да спазват ограниченията и да проявяват дисциплина в седмиците преди празниците, предаде БТА.

В съвместен документ лидерите на 16-те провинции предлагат членовете на едно домакинство да могат да се срещат с до 10 души от други домакинства от 23 декември до 1 януари. Правилото не се отнася за деца на възраст под 14 години.

Какво провокира общественото недоволство в Германия?

Премиерите на провинциите, които отговарят за прилагането на коронавирусните ограничения, също така призовават хората да прекарат период от няколко дни самоизолация преди Коледа в опит да се избегнат заразявания на коледните празненства. Работодателите и училищата са приканени да проявят гъвкавост, за да могат хората да си стоят у дома в дните преди Коледа.

Провинциалните власти искат и да се забранят фойерверките на публични места.

365 задържани на протест срещу мерките заради COVID-19 в Берлин

Окончателно решение по мерките ще бъде взето в сряда, когато ръководителите на провинциите ще обсъдят с канцлера Ангела Меркел борбата с пандемията.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.