Минималният осигурителен праг става 650 лева от догодина, реши още парламентът

От 1 януари минималната пенсия става 300 лева, решиха окончателно депутатите, като приеха бюджета на ДОО за 2021 година. Текстовете бяха подкрепени с гласовете на 141 депутати в пленарната зала, трима „против“ и един „въздържал се“.

Бюджетната комисия одобри на второ четене бюджета за ДОО и за НЗОК

Парламентът прие бюджета на НЗОК за 2021-ва. Здравната каса ще разполага с 5,3 милиарда лева догодина, решиха окончателно депутатите. Това ще е сумата на възможните разходи на Касата.

С преходните и заключителни разпоредби на закона бяха гласувани и добавките, които медиците ще получават към заплатите си в условията на пандемия от Covid-19. Ако месечното възнаграждение на лекар е под 5 000 лева, той ще получава 600 лева допълнително. Добавките за медицинските сестри са 360 лева, а за санитарите - 120 лева. За техните доходи не е предвиден горен праг, над който не се получават добавки. 

От опозицията разкритикуваха управляващите за липсата на пари в резерв на Касата. До тази година резервът е бил в размер на 5% от средствата, припомни д-р Нигяр Джафер от ДПС:

„За следващата година този резерв е нула. Ние смятаме, че това са изключително неразумни стъпки, които няма да дадат свободата на действие на тези, които ще вземат по-нататък решения за управление на тези средства в рамките на над 5 милиарда“.

Борисов: Пенсионерите ще получават надбавки и догодина

Веселин Марешки от „Воля“ поиска безплатни лекарства за децата до 14 години, които ходят на училище и за възрастните хора: 

„Във всички наши срещи - и с наши фенове, и с фенове на останалите политически партии, ние не чухме нито един човек, който да се противопостави, дори и бегло на това предложение. Напротив, отвсякъде получихме много категорична подкрепа“.

След като приеха бюджета на Касата, депутатите продължиха работа с обсъждане на бюджета на ДОО и финансовата рамка на държавата за догодина.

Минималният осигурителен праг става 650 лева от догодина, колкото ще бъде минималната работна заплата, реши още парламентът.

Прагът за тютюнопроизводителите ще се запази 420 лева. Максималният осигурителен праг също остава непроменен - 3 000 лева, срещу което остро възразиха от левицата.

Да се увеличи максималният осигурителен праг, а най-ниските пенсии да не се увеличават до 300 лева от 1 януари бяха са част от предложенията на БСП и ДПС в бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Втората пенсия - минимум 45 лева

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БНР