Според анекс, изпратен до Съюза, НЗОК ще покрива 60 лв. от цената на PCR теста

Късно снощи от Лекарския съюз получиха последната корекция на Анекса към Рамковия договор. И обявиха – този път го одобряват. „Ще го подпишем. Да! Снощи го получихме във вариант, който е такъв, какъвто трябва да бъде!”, заяви д-р Иван Маджаров.

Така – с подписите, документът дава законова основа да се издават електронни направления за PCR тестове. Само това обаче не стига - от Информационно обслужване ще пуснат програмата в експлоатация след обнародване на анекса в Държавен вестник. След това е нужно още време, защото част от личните лекари още не са готови със софтуера.

Онлайн консултации при съмнения за COVID инфекция

Проверка на NOVA в големите лаборатории показа, че те вече са в тестов период и с готовност да издават направления в момента, в който това стане възможно. Но и там има спънки.

„Работим по въпроса повече от седмица. Основният въпрос е, че не знаем какъв електронен подпис ще ни бъде необходим. Имаме 400 регистратора в страната  и както стана ясно, трябва да имаме 400 електронни подписа. Физически, за да ги издадем, ни трябва известно време”, посочи д-р Благовеста Пенчева, мед. директор в лаборатория "Рамус".  

След като всички пречки се преодолеят, безплатен PCR  или антигенен тест ще могат да си направят само пациенти с поне два симптома на COVID-19. А консултациите ще стават по телефона.  Личните лекари призоваха за бърза реакция и преодоляване на спънките, тъй като в момента изнемогват, а пред кабинетите всеки ден имало струпване на болни:

Кога ще бъде въведено електронното направление за PCR?

“Няма личен лекар, който да не лекува болен с COVID-19, вътре в кабинета. Никой от нас не може да направи това само с една сестра вътре!”, категоричен е общопрактикуващият лекар д-р Николай Брънзалов.

Лекарите продължават да настояват бързите антигенни тестове да бъдат алтернатива на PCR тестовете, за да могат на база и на тях да изпращат хора под карантина.

От БЛС още веднъж се обявиха твърдо за затягане на мерките, а като най-голям проблем в момента отчетоха факта, че обществото е разделено по въпроса трябва или не трябв ада се спазват.

Въпреки че официалните данни сочат, че около 40% от изследващите се за COVID-19 дават положителни проби, реалният процент на заболелите българи е 60-70. Това каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров на брифинг в сряда. Медиците настояха и положителните бързи антигенни тестове да бъдат алтернатива на PCR изследванията и да станат условие за налагане на задължителна карантина.

Д-р Маджаров каза още, че според анекс, изпратен до него снощи, Националната здравно-осигурителна каса ще покрива 60 лева от цената на PCR теста. А до дни направления за такова изследване, както и за антигенните тестове, ще могат да издават и личните лекари.

Извънредни мерки от петък (ВИДЕО)

Безплатнитe изследвания обаче ще се издават само на хора, които имат поне два от симптомите на COVID-19. PCR тестовете ще се правят само в лабораториите, които работят със Здравната каса, а антигенните ще се извършват в COVID зоните пред самите ДКЦ-та.

Той и колегите му от Съюза призоваха властите за по-бързи действия и решения в условията на пандемия. И подчертаха, че проточили се във времето преговори са причина за забавянето при взимането на някои мерки. Организация липсвала и по отношение на действията на общопрактикуващите лекари.  

„БЛС е недоволен от процеса на водене на преговори, а не от резултата”, подчерта д-р Стоян Борисов, главен секретар на Съюза.

Почина 3-месечно бебе с COVID-19

„Не търсим конфликти и виновни, а решения”, коментира доц. Любомир Киров, председател на НСОПЛБ. И допълни: „Антигенните тестове са много подходящи. Но няма протокол за поведение при лечение. И няма как да има такъв, след като правилата все още не са ясно разписани”.

Д-р Маджаров коментира и работата на личните лекари и оплакванията от пациенти, че GP-тата не вдигат телефоните си. Според д-р Маджаров няма как всеки лекар да говори по телефона, докато пред кабинета му се вие опашка и при положение, че е обллечен в защитно облекло. "Постоянното пипане на телефона е пряк път към заразяване", подчерта д-р Маджаров.

От Лекарския съюз имат уверение, че на този етап фармацевтите няма да бъдат глобявани за това, че дават лекарства по рецепта, изпратена по телефона.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.