Очаква се снежна покривка до 20 см в Добруджа

В началото на седмицата наблюдаваме първи сериозен полъх на зимата. През деня на юг ще превалява дъжд, на места примесен със сняг. В северната половина на страната ще вали сняг. В ранния следобед в западните райони валежите ще спират, но на изток ще продължат до късно през нощта. Температурите в топлата част на денонощието ще се колебаят между нула и 5 градуса.

Снежната покривка в по-голямата част от страната няма да надвиши 5 см. В централните и източните райони на Дунавската равнина обаче снегът ще е обилен и ще натрупа до 10-15 см, в областите на североизток - с локални натрупвания до 20 см. Снегът на изток ще е мокър и тежък, и ще създава условия за прекъсване на електропроводи и счупване на клони на дървета. Силният вятър пък е предпоставка за снегонавявания. Валежите от дъжд и ниските температури ще създават опасност от поледици. За цялата страна е в сила жълт код за опасно време.

В планините валежите са от сняг с по-значителни количества в централните и източните райони на Стара планина и в Родопите. Снегонавявания са възможни по планинските проходи в Стара планина (на изток от Беклемето) и в Родопите. Температурите в ниските планински и предпланински масиви – около нулата, по високите части – около минус 3.

В понеделник вечерта, във вторник и сряда очакваме ниски температури в интервала минус 5 – минус 10 градуса. Облачността ще се разкъсва. Най-студено ще е по местата, където небето е ясно. С нахлуването на по-топъл въздух в средата на седмицата ще има условия за мъгли в часовете през нощта и сутрин. Към края на работната седмица температурите ще се повишават, но отново ще има условия за валежи от дъжд в равнините и сняг в планините на Югозападна България.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.