Николай Василковски провери как се справят занаятчиите в месеца, който за тях обикновено е най-натоварен

Пандемията почти ликвидира туризма у нас. Ограниченията засегнаха и една голяма група хора, които пазят традициите на старите занаяти. Николай Василковски направи разходка из „Етъра” до Габрово и провери как се справят занаятчиите в месеца, който за тях обикновено е най-натоварен.

Скара с часовников механизъм показаха в „Етъра”

Първият сняг е облякъл „Етъра” в прелестна бяла премяна. Водоскоците са замръзнали, а повечето работилници са зазимени. След въвеждането на ограниченията в „Етъра" е тихо и безлюдно. При други обстоятелства там винаги гъмжи от хора, любопитни да се докоснат до традициите.

„Музеят наистина тъгува за своите посетители, тъй като е място, което привлича българите, завърнали се от чужбина, нашите сънародници, които изпитват носталгия към миналото”, казва Ваня Донева, зам.-директор на Етнографски музей на открито „Етъра”.

Ще изградят ли стъклени подове и асансьори в старинните къщи в "Етъра"?

В ателието на иконописеца Пламен Малинов обаче свети. Печката е заредена с дърва, а художникът рисува лика на светеца Иван Рилски.

„Повечето неща вече са поръчки. Туристи няма, музеят е затворен. Има изход от ситуацията, благодарение и на социалните мрежи, където имам много познати”, казва Малинов.

Снимка: Николай Василковски, NOVA

От началото на пандемията и ограниченията покрай нея работата на Пламен е спаднала с над 50 процента. Художникът по принуда е намалил и разходите. „Като се свият разходите, човек се справя. Преди взимах повече заготовки и по-скъпи материали. Клиентите ми бяха предимно чужденци, сега са българи. Но и българите - преди не купуваха толкова икони, сега купуват”, коментира той.

Още по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.