Така тя стана втората държава, забила флаг на спътника

Китай постави знамето си на Луната. Това е част от мисията на китайската космическа сонда "Чан'ъ-5 , която взе проби от повърхността на спътника на Земята. Докато извършваше научната си работа, роботът разгърна малко китайско знаме и го заби на повърхността. Така Китай стана втората държава, чийто флаг е на нашия спътник. Преди повече от 50 години американските астронавти поставиха своя флаг на Луната. Общо 5 американски знамена са сложени там в периода от 1969 г. до 1972 г. Според снимки от 2012 г. те още стоят изправени, но вероятно вече са напълно бели заради радиацията от слънцето.

Китайски апарат успешно е бил изведен в орбита

"Механизмът за разгъване на знамето беше предвиден така, че да може да се направи снимка, след като бъде извадено. Трябваше да се вижда целият флаг, а също така космоса и повърхността на Луната. За да бъде механизмът безопасен за целостта на космическия апарат, бяха използвани специални заварки. Те издържат на много ниски температури и представляват новоразработена технология", поясни Ли Юнфен, ръководител на дирекция в Китайската космическа агенция.

Капсулата на SpaceX се скачи с МКС

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща