Това показват данните на Единния информационен портал

Новите случаи на коронавирус у нас са 2037  при направени 5 986 PCR теста за последното денонощие. 996 са новоизлекуваните, 79 са починалите, 516 са в интензивно отделение, показват данните на Единния информационен портал. Най-много са новите случаи в София и Варна.  

От Нациналния ваксинационен щаб заявиха, че ваксинацията срещу коронавирус, която ще започне след Нова година, ще бъде прецедент. 

Ново лекарство против грип спира COVID-19

Първите дози от ваксината срещу коронавирус ще стигнат за имунизацията на 60 хиляди души. Д-р Николай Брънзалов, който е член на Националния ваксинационен щаб, предупреди, че имунизацията ще бъде предизвикателство. „Ние ще стартираме със 120 000 дози. Тоест 60 000 души ще бъдат ваксинирани в най-добрия вариант. Казвам най-добрият вариант, защото ваксината се поставя двукратно и това е допълнителна трудност след 21 ден да намериш същото количество хора, които ще се отзоват”, каза той.

Преди да започне първата фаза на имунизация ще се направи проучване кой иска да се ваксинира. Проучване ще се има и когато започне масовата имунизация сред населението.

„Дори и половината от населението да се имунизират, това ще доведе до минимизиране на епидемията”, каза проф. д-р Мариана Мурджева.

Бременните жени и децата до 16-годишна възраст няма да бъдат ваксинирани. Не се знае обаче дали същото ще важи за хората, прекарали коронавирус.

„Хората с хронични заболявания – диабет и онкологични заболявания не са изключени и ще са в приоритетната група”, каза още Мурджева.

Pfizer съобщи за проблем с производството на ваксината

В изпълнението на имунизационния план ще се включи и болница "Пирогов". „Ще поставяме, защото ако гледаме колко хора са неосигурени, тези хора на практика няма как да ги ваксинират личните лекари”, каза директорът на болницата Асен Балтов.

Междувременно фармацевтичната компания Pfizer обяви, че вместо първоначално обявените 100 милиона ваксини ще произведе половината заради проблеми с доставките.

Според медиците частичното затваряне вече дава резултати. „Случаите намаляха, в София - доста, в другите градове - по-бавно”, коментира Балтов.

Затова и премиерът Бойко Борисов призова за спазване на карантинните мерки.

Как да предпазим семейството си след заразяване с COVID-19?

Как и при какви условия се налага повторна карантина

104-годишен ветеран пребори COVID-19 и отпразнува рожден ден (ВИДЕО+СНИМКИ)

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.