Необходимо е да се спазват лесни правила

COVID-19, установен при един член на семейството, не означава непременно, че останалите ще имат здравословен проблем. Какво намалява шанса да заразите хората, с които съжителствате и как правилно да се предпазите от коронавирус, обясни в интервю за радио „Спутник” алергологът и имунолог Владимир Болибок.

Посочиха три продукта, блокиращи коронавируса

Симптомите на коронавирус обикновено не се проявяват непосредствено след заразяването. Докато ги няма, човек спокойно общува със семейството си. В повечето случаи това не заплашва близките му, защото има голяма разлика между заразен и болен в резултат на заразяване, обясни Владимир Болибок.

„В повечето случаи това се случва така: хората се заразяват с коронавирус, имунната им система работи и те нямат абсолютно никакви симптоми. Има обаче такива, чиято имунна система не фукционира много добре - те показват различни прояви на заболяването. От тези, които се заразяват, сравнително малка част се разболяват”, каза лекарят.

7 признака, че сте преболедували коронавируса, без да разберете

„Можете да се разболеете, ако има някакъв допълнителен фактор, който отслабва имунната защита на организма, например настинка, постоянен стрес, злоупотреба с алкохол”, каза Болибок.

Според лекаря дори съвместният престой в едно жилище с карантиниран пациент с COVID-19 не означава вероятност от 100% всички членове на семейството да се разболеят. Необходимо е само те да се придържат към прости предпазни правила.

„Човек трябва внимателно да спазва всички препоръки. Болният трябва да стои в отделна стая, да излиза да се храни само когато всички останали са се прибрали в отделно помещение, да си мие често ръцете, да носи маска и да използва отделни прибори и санитарни принадлежности. Също така, местата за общо ползване в жилището трябва да се дезинфекцират. Тогава всичко ще е наред“, заяви имунологът.

Ваксинирането у нас - на пет етапа (ВИДЕО)

Медицински сестри в Свищов си пуснаха болнични, без да са заразени с COVID-19

104-годишен ветеран пребори COVID-19 и отпразнува рожден ден (ВИДЕО+СНИМКИ)

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС