Под прицела на проверяващите

Екип на NOVA извърши нощна проверка в Банско по време на студентския празник. Заради пандемията тази година градът не приличаше на себе си. Улиците му останаха пусти и тихи. Въпреки това, екипът ни отиде заедно с проверяващите от Министерството на туризма, които организираха инспекциите след сигнал и репортажи на NOVA.

СТУДЕНТСКИ ПРАЗНИК: Масирани проверки за спазване на мерките

Преди дни в рубриката "На твоя страна" и в репортаж на Новините на NOVA ви показахме как на много места в страната, в къщи за гости и места за настаняване, собствениците са готови на злоупотреби, за да настанят повече посетители.

В хода на проверката в празничната вечер първо стигаме до комплекс с къщи за гости край Разлог. Още от пръв поглед се вижда, че ресторантът не работи. Първата група студенти обаче още при вида на проверяващите, бързо се скри в къщата си. След минути две от момчетата все пак излязоха, за да обяснят, че спазват мерките и са по-малко от 15 души.

Столичната община е готова да отвори ясли и детски градини още в понеделник

Проверка имаше и в петзвезден хотел. Там обаче нарушения не бяха открити, първо защото ресторантът не работеше и второ, защото студенти нямаше.

В село Баня къщите за гости са тъмни и безлюдни. Откриваме семеен хотел, който работи. Студенти вътре обаче няма.

"Нашият хотел не приема студенти, не само заради ситуацията, просто сме по-семейно ориентирани и студентите не са нашите клиенти. Не сме имали и запитвания", казва Цвети Нинова, собственик на хотела.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Студентски купони в къщи за гости въпреки ограниченията

В Добринище също няма и помен от студентски празник. Навсякъде улиците са тъмни, къщите - тихи, а заведенията - затворени. 

"Заключението е, че нарушения не бяха констатирани, няма работещи обекти, няма студентски празник, няма студенти", казаха контролните органи.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.